Česká minidružice družice VZLUSAT-1 je již 500 dní na oběžné dráze Země

VZLUSAT-1

VZLUSAT-1 Zdroj: VZLUSAT-1

VZLUSAT-1
VZLUSAT-1
VZLUSAT-1
Kompozitní kryt, který je testován na družici VZLUSAT-1
VZLUSAT-1
13
Fotogalerie

Nanodružice VZLUSAT-1, která byla vyvinuta ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu ve spolupráci s českými společnostmi a univerzitami, je již 500 dní na oběžné dráze. Dosud shromáždila data pro výzkum zemské radiace a ověřila vlastnosti nových českých kompozitů pro kosmické použití, uvedl Výzkumný a zkušební letecký ústav.

Družice nese na palubě miniaturizovaný rentgenový dalekohled, který může v podle webové stránky družice v budoucnu sloužit k pozorování slunečních erupcí v reálném čase nebo rentgenových blesků tropických bouřek z oběžné dráhy. Nechybí ani přístroj pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře. Družice testuje také nově vyvinutý radiační štít.

Družice váží dva kilogramy, pohybuje se na polární dráze ve výšce 510 kilometrů. Na orbitu byla vynesena v rámci mezinárodní mise QB50 loni 23. června, v plném provozu je od 2. srpna. Podle Vladimíra Dániela z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu mise pomohla ověřit řadu postupů, které lze dále rozvíjet na pokročilejších projektech. Tím, že je 500 dní na orbitě, družice prokázala nadprůměrnou životnost.

„Co se týče samotných přístrojů, družice prokázala, že dokáže provádět měření na stejné úrovni, jako mnohem větší a nákladnější satelity, v tom patří naše mise ke světové špičce," doplnil Dániel.