Česká televize hledá nového provozovatele iVysílání

iVysílání. Česká televize hledá nového dodavatele pro internetový streaming

iVysílání. Česká televize hledá nového dodavatele pro internetový streaming Zdroj: e15

Mnozí příznivci českých hokejistů a dalších sportovců aspirujících na medaili v posledních dnech pocítili velké zklamání. Důvodem ale nebyly výkony českých reprezentantů. Rozčarovala je skutečnost, že kvůli přetížení serverů nemohli sledovat přímé přenosy ze zimní olympiády v Soči přes internetové stránky České televize iVysílání.

Stížnosti sportovních fandů se při další olympiádě snad již stanou minulostí. Na konci letošního roku totiž končí smlouva mezi veřejnoprávní stanici a společnosti KIT digital Czech o provozování dotyčného serveru. ČT proto nyní vypsala dvouletý tendr za osmnáct milionů, v němž hledá novou firmu.

Sledovat přímý přenos přes iVysílání nešlo kvůli rekordnímu zájmu po třech českých medailích v prvních třech dnech olympiády. Například v pátek duel Jaromíra Jágra a spol. s Lotyšskem v jednom okamžiku sledovalo přes čtvrt milionu uživatelů. „To je nadprůměrné množství nejen v historii iVysílání ČT, ale i v celém kontextu českého internetu,“ podotkl vedoucí nových médií ČT Pavel Kohout.

„Při zápasu s Lotyšskem se objevil výpadek streamingu, který řešíme s dodavatelem služeb, aby se už neopakoval,“ dodal Kohout. Technici na Kavčích horách proto zvýšili kapacitu pro sledování on-line přenosů na 280 tisíc uživatelů. To je dvojnásobek oproti maximům zaznamenaným na olympiádě v Londýně před dvěma lety.