Český rozhlas spustí novou sportovní stanici. Vyjde na třináct milionů ročně

Nová sportovní stanice dostala pracovní název Radiožurnál Sport.

Nová sportovní stanice dostala pracovní název Radiožurnál Sport. Zdroj: profimedia

Budova Českého rozhlasu.
Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.
3
Fotogalerie

Radiožurnál Sport je pracovní název nové stanice, kterou chce Český rozhlas spustit v první polovině roku. Vysílat bude v digitálním standardu DAB+. Roční provozní náklady se podle prvních propočtů budou mezi jedenácti a třinácti miliony korun, jak uvedl šéf rozhlasu René Zavoral.

„Bude to plnohodnotná stanice. Její spuštění plánujeme před letní olympiádou v Japonsku. Vysílání budou zajišťovat stávající redaktoři naší silné sportovní redakce,“ doplnil Zavoral. Zprávy a sportovní přenosy bude doprovázet převážně rocková hudba. Do budoucna rozhlas uvažuje také o vytvoření stanice pro posluchače vyššího věku nebo zábavní stanici využívající pořady z archivu ČRo.

Rozhlas chce využít toho, že pokrytí digitálním vysíláním stoupne v prvním pololetí na jaře z loňských 80 procent na 95 procent populace. Vylepšení signálu se dočkají posluchači zejména v okolí Jeseníků, v Pardubickém kraji, na Vysočině, v jižní části středních Čech, v Sušici a okolí a na Liberecku.

„Letos se chceme více zaměřit na osvětu týkajícího se digitálního vysílání a také podporu digitálních přijímačů. Jednáme například s automobilkami nebo s obchodními řetězci,“ uvedl Zavoral. Klíčové je podle něho využití rozhlasových digitálních přijímačů v autech. Pomoci by mohla nová evropská legislativa, která zavádí digitální rádia do nových aut. Například nová Škoda Octavia už má DAB přijímač v základní výbavě.

Rozhlas letos plánuje spuštění osvětové kampaně o používání vysílání DAB+ a nabídky digitálních přijímačů. Následovat by měla druhá vlna, která bude propagovat novou sportovní digitální stanici, ale i nynější stanice, jako jsou Wave a Junior.

ČRo bude letos také rozvíjet portál Můj rozhlas, který nabízí kompletní rozhlasovou audiotéku. Letos by se měl rozšířit například o vyhledávání. Modernizován bude rovněž  zpravodajský web iRozhlas a rozšířit by se měla nabídka podcastů.