Do televizních a rozhlasových rad chtějí desítky lidí. Kandidují exbankéř Kysilka nebo ekonom Pikora

Pavel Kysilka

Pavel Kysilka Zdroj: E15 Anna Vackova

Odvolaný děkan FAMU Zdeněk Holý
Michael Hauser
Vladimír Pikora na besedě ve stanu Reflexu na Colours of Ostrava.
Český rozhlas
Český rozhlas
9
Fotogalerie

O místa v radách České televize a Českého rozhlasu se uchází celkem 122 lidí. Vyplývá to ze seznamu, který na svém facebookovém profilu zveřejnil pirátský poslanec Tomáš Martínek

Mezi uchazeči nechybí například exministr kultury Ilja Šmíd, filosof Michael Hauser, filmový kritik Zdeněk Holý, ekonomové Pavel Kysilka a Vladimír Pikora, ekonomka Hana Lipovská či hokejista a bývalý poslanec Jiří Šlégr.

Patnáctičlenná Rada České televize a devítičlenná Rada Českého rozhlasu má za úkol kontrolovat fungování těchto veřejnoprávních médií. Do jejich působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele, schvalování a kontrola rozpočtu a závěrečného účtu nebo zpracování výročních zpráv pro Poslaneckou sněmovnu.

Do 6. února všechny kandidáty nejprve vyslechne volební výbor Poslanecké sněmovny, ten poté také zúží okruh uchazečů na 18 lidí u Rady ČT, respektive 6 lidí v případě Rady ČRo. Finální volba proběhne na březnové schůzi Sněmovny.

Mandát šesti současných členů televizní rady a dvou členů rozhlasové rady skončí 26. března. Mezi televizními radními končí například novináři Jan Bednář a Vratislavu Dostál, v Radě ČRo pak novinářka Dana Jaklová či filolog Petr Šafařík.