Chystá Apple chytré brýle? Firma dál investuje do rozšířené reality

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Google Glass
Google Glass
Google Glass
Brýle Google Glass
5
Fotogalerie

Apple koupil společnost Akonia Holographics, která se zabývá výrobou čoček s rozšířenou realitou. Podle agentury Reuters je nákup dalším signálem, že Apple chce vytvořit zařízení, které by překrylo reálný svět digitálními informacemi.  Výrobce iPhonů tyto spekulace nepotvrdil, ani nepopřel. „Čas od času kupujeme malé společnosti, nikdy však neprozrazujeme naše úmysly či plány,“ uvedla společnost ve svém vyjádření.

Akonia vytváří křišťálově čisté, tenké a lehké čočky, které se vejdou do brýlí. Charakteristika produktu napovídá, jak může Apple pojmout jednu z největších výzev v oblasti rozšířené reality, její hardware. Pro Apple je také klíčové, že čočky jsou vhodné k venkovním použitím, lze je vyrábět ve velkém a za relativně nízkou cenu.

Applu by se tak mohlo podařit to, co Google nedokázal, totiž dostat rozšířenou realitu do domácností. Již šest let staré brýle Google Glass označil časopis Times za jeden z nejlepších vynálezů roku 2012, však možná i pro svou cenu, která činí v přepočtu kolem 40 500 korun, se v současnosti využívají spíše na pomoc autistickým dětem. Pomáhají jim vyhodnocovat výrazy tváří lidí, se kterými komunikují, a informují je o tom, co může daný výraz znamenat.

Cena ani přesné datum koupě nejsou známy. Vedoucí pracovník společnosti na rozšířenou realitu naznačil agentuře Reuters, že o obě strany projednávaly koupi od začátku roku 2018, když vypověděl, že tým Akonia byl velmi diskrétní v posledních šesti měsících.

Spolu s aktualizovaným operačním systémem iOS 11 Apple v loňském roce vydal řadu aplikací na iPhone a iPad využívající rozšířenou realitu. Výkonný ředitel společnosti Tim Cook ji označil za významný pokrok v technologiích. „Rozšířená realita je jedna z těch podstatných věcí, na jejíž začátky se budeme ohlížet a vzpomínat,“ řekl minulý rok na konferenci s investory.

Apple již v minulosti kupoval malé společnosti, jejichž technologie se později objevily v nových výrobcích. V roce 2013 Apple koupil izraelskou firmu PrimeSense, která vyráběla 3D senzory. Iphone X, který vyšel v loňském roce, podobný senzor používá k rozpoznávání obličejových rysů.