Čína zakázala úředníkům iPhony, hodnota Applu se kvůli tomu snížila o 200 miliard dolarů

Apple

Apple Zdroj: Reuters

Čínská vláda začala mohutně omezovat používání iPhonů, zakázala je vládním úředníkům a podle agentury Bloomberg se chystá zákaz rozšířit i na instituce zaštítěné vládou a státní společnosti. Akcie Applu kvůli tomu klesají, tržní hodnota se sníažila o téměř 200 miliard dolarů.

Ve čtvrtek kolem 20:40 SELČ akcie Applu odepisovaly 3,4 procenta na 176,64 dolaru. Během seance poklesly až o 5,1 procenta. Apple je největší složkou hlavních amerických akciových indexů, což přispělo k širšímu výprodeji, který částečně vyvolala řada potíží v Číně.

Druhá největší ekonomika světa zpomaluje v důsledku vleklé krize na trhu s nemovitostmi, která ohrožuje poptávku po všem, od komodit až po spotřební elektroniku. Výrobce iPhonů považuje Čínu za svůj největší zahraniční trh a celosvětovou výrobní základnu.

K poklesu akcií Applu dále přispívají rostoucí výnosy u dluhopisů americké vlády, které se prodávají kvůli obavám, že americká centrální banka (Fed) bude muset zintenzivnit svůj postup vůči inflaci. To vše má dopad na trh a investoři prodávají akcie ze všech odvětví od čipů přes velké technologické firmy až po čínské firmy kótované na burze ve Spojených státech.