Číňané, Silver Lake a Microsoft chystají první nabídky na odkup Yahoo

Yahoo!

Yahoo! Zdroj: yahoo!

Firmy a investiční skupiny zajímající se o odkup internetového giganta Yahoo už začínají formulovat své první nabídky. O vstup do americké internetové společnosti mají v současné době zájem tři silné skupiny, přičemž každou z nich k nemalým investicím táhnou jiné zájmy.

Jeden spolek se rýsuje kolem investičních společností Blackstone Group a Bain Capital, jejichž součástí má být i čínský internetový obr Alibaba Group a japonská společnost SoftBank. Zakladatel a výkonný šéf Alibaby Jack Ma má spadeno především na zhruba 40procentní podíl, který Yahoo vlastní v jeho společnosti. Odkupem celého Yahoo by mohl expandovat také na americký trh, jak se ale zdá, Ma o kompletním převzetí hodně uvažuje a prozatím se snaží zejména o vykoupení zmiňovaného podílu.

Japonci ze SoftBank by zase od amerického Yahoo rádi získali 35procentní podíl v Yahoo Japan, protože sami vlastní 35,5 procenta. SoftBank by tak mohla upevnit své postavení na japonském internetovém trhu a v Yahoo Japan získat majoritní podíl.

Yahoo za 25 miliard dolarů

Podle informací agentury Reuters připravuje první skupina nabídku, která by měla Yahoo ocenit na 25 miliard dolarů, což je o 5 miliard více, než jakou má firma současnou tržní kapitalizaci. Microsoft přitom před třemi lety nabízel 45 miliard. Nabízená cena 20 dolarů za akcii nicméně zhruba odpovídá představám současné rady Yahoo.

Další zájemci prozatím nabízí o něco méně. Konsorcium investorů a firem Silver Lake Partners, ke kterému se nakonec připojil i Microsoft, chce získat zhruba 20procentní podíl za 16,5 dolaru za akcii. Skupina TPG Capital pak nabízí o dolar více. Vzhledem k velkému zájmu o celou společnost je ale možné, že nabídky jednotlivých zájemců porostou. V úvahu rovněž připadá možnost, že se nakonec všichni zájemci domluví na rozdělení. Například SoftBank by mohla získat podíl v Yahoo Japan, Alibaba zpět svůj podíl a američtí zájemci pak podíly v amerických aktivech. Podíly Yahoo v asijských firmách ale tvoří většinu hodnoty firmy.

SoftBank, Alibaba Group a Google zvažují odkupní nabídku (i když Google asi ne sám, zejména kvůli regulačním úřadům), skupina investorů kolem Silver Lake Partners a TPG zvažuje nejenom odkupní nabídku, ale také přímou investici, a kolem Microsoftu nikdo pořádně neví.SoftBank, Alibaba Group a Google zvažují odkupní nabídku (i když Google asi ne sám, zejména kvůli regulačním úřadům), skupina investorů kolem Silver Lake Partners a TPG zvažuje nejenom odkupní nabídku, ale také přímou investici, a kolem Microsoftu nikdo pořádně neví. | Jan Sedlak

V plánech Silver Lake a TPG se počítá s tím, že by u kormidla americké internetové legendy mohl zůstat její spoluzakladatel Jerry Yang. Yahoo se už několik měsíců potýká s propadem zájmu a příjmů. Firmu z krize nedokázala vyvést ani zkušená krizová manažerka Carol Bartzová, která byla tento rok odvolána. Stránky amerického Yahoo měsíčně navštíví 80 milionů uživatelů.

Rada Yahoo si najala několik poradenských společností, které jí mají provést celým odkupním kolotočem a poradit, co dál. Obrázek o celé situaci si můžete udělat v našem . Vývoj budeme i nadále sledovat.