Cisco klesá a varuje před slabou ekonomikou

John Chambers, šéf Cisco Systems

John Chambers, šéf Cisco Systems

Jen co se situace kolem síťového giganta Cisco vlivem rozsáhlé restrukturalizace a změn stabilizovala, firma opět čelí nepřízni trhů. Společnost sice oznámila dobré finanční výsledky korespondující s očekáváním analytiků, zároveň však upozornila na slabý výhled pro další období. Výkonný šéf Cisca John Chambers to přisuzuje nejisté ekonomické situaci v celém světě. Akcie firmy na prohlášení zareagovaly poklesem o více než 10 procent.

Cisco ve třetím čtvrtletí tohoto roku vygenerovalo příjmy ve výši 11,6 miliardy dolarů a zisk se usadil na hodnotě 2,2 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o zhruba 20 procent. Dobrá aktuální čísla však analytikům a investorům nestačila. Chambers upozornil, že se jeho firmě v dalším kvartálu nepodaří splnit očekávání trhů a Cisco namísto plánových 7 procent poroste pouze o 2 až 5 procent.

Firmy se bojí utrácet

Firmy se podle Chamberse bojí utrácet. „Když mluvím s našimi zákazníky, říkají mi, že mají plány investovat do nových IT technologií,“ řekl šéf Cisca v konferenčním hovoru s novináři a analytiky. „Nicméně zároveň s tím ale dodají, že čekají, co se stane s ekonomickou situací v Evropě a jak na to zareagují vlády,“ dodává. „Lidé a firmy žijí v nejistém prostředí. A pokud jsou si nejistí, bohužel pro nás, neutrácejí.“

Někteří další velcí hráči v IT segmentu však žádné horší vyhlídky do dalších měsíců nehlásí. „Jeden z hlavních důvodů, proč zmiňovaný trend vidíme dříve, než naši soukmenovci, je ten, že máme široký záběr,“ argumentuje Chambers. „Jsme v každém průmyslu, každé zemi, ve všem velikém kromě spotřebitelského segmentu. Proto můžeme různé výkyvy vidět 2 až 4 měsíce dříve, než ostatní.“

Šéf Cisca zároveň poukazuje na to, že konkurenti jeho společnosti v oblasti síťových technologií si vedou hůře. Například Alcatel-Lucent v loňském čtvrtletí zaznamenal pokles příjmů o 12 procent a o 6 procent klesly také prodeje Juniper Networks. Asijský dravec Huawei, který začíná zákazníky po celém světě oslovovat především dobrým poměrem ceny a kvality, rostl o 3 procenta.

Cisco meziročně rostlo a růst plánuje i v dalším čtvrtletí. Ovšem méně, než jak by si přály trhy.Cisco meziročně rostlo a růst plánuje i v dalším čtvrtletí. Ovšem méně, než jak by si přály trhy. | Jan Sedlak

Cisco je podle Chamberse zdravé. „Jsme na správných trzích. Jsme na mobilním trhu, jsme na trhu s videem, cloudem a sociálními sítěmi, a všechno to spojujeme dohromady,“ věří. „Děláme tedy vše, co máme,“ říká Chambers a opět poukazuje na to, že slabší vyhlídky pro růst nejsou na vině jeho firmy, ale nejisté ekonomiky.

Ekonomika ale není jediný problém. Firmy se stále více snaží část svého IT přesouvat do externích datových center, díky čemuž nemusí nakupovat tolik nových komponent. A datová centra dokážou díky své velikost nakoupený hardware využívat mnohem více efektivně.

Posilovat a nakupovat

Při konferenčním hovoru přišla řeč na to, že je Cisco velice citlivé na makroekonomickou situaci. Chambers tuto skutečnost potvrdil a zároveň dodal, že i z tohoto důvodu posiluje v oblastech, které na tyto faktury nejsou tak citlivé. Na mysli má především video. Firma v polovině března za 5 miliard dolarů koupila původem izraelskou společnost NDS Group, která poskytovatelům televizního obsahu umožňuje nasazovat technologie, díky kterým uživatelé mohou interaktivně využívat televizní vysílání.

Cisco je letos v akvizicích poměrně dost aktivní. Koupilo také firmu ClearAccess s produkty pro vzdálený přístup do lokálních sítí a počátkem května oznámilo převzetí společnosti Truviso. Technologie této 7 let staré společnosti umožňují analyzovat data v reálném čase a pasují tak do současného fenoménu big data, kdy je nutné pracovat s obrovským množstvím nestrukturovaných dat za pochodu. Truviso umožňuje tato data nejdříve analyzovat a vytvořit z nich požadovaný výstup a až poté je uložit na storage systémy.

Truviso rozšíří nástroj Cisco Prime pro správu sítí a tým bude integrován do divize Network Management Technology Group. „Integrování business intelligence technologií Truviso do sítí umožní zákazníkům lépe analyzovat obrovské množství dat a zároveň jejich síť zrychlí,“ tvrdí viceprezident Cisca Jamie Lerner. Finanční podrobnosti o uzavřeném obchodu nebyly zveřejněny.

Cisco zároveň zkouší štěstí s tzv. spin-in startupy. Vyčlenilo samostatný startup s názvem Insieme založený několika zaměstnanci Cisca a investovalo do něj 100 milionů dolarů. Insieme pracuje na technologii SDN (software defined network), která, jednoduše řečeno, umožní virtualizovat sítě a stavět je jednoduše, levněji a rychleji, než doposud. Právě tento způsob „síťování“ může být trendem do budoucnosti. Na něčem podobném pracuje například nadějný startup Nicira.

Tím, že Cisco vytvoří takovýto spin-in, umožní mladé firmě rychleji růst a reagovat a zároveň se zbaví rizik spojených například s neúspěchem. Chambersova firma má zároveň právo v případě zájmu Insieme odkoupit za 750 milionů dolarů a novou technologii tak získat.

Síťový gigant v posledních měsících prošel významnou restrukturalizací. Zrušil několik projektů, které se přímo netýkají jádra jeho podnikání (například úspěšné kamerky Flip) a propustil přes 6 tisící zaměstnanců, mimo jiné i v České republice. Byznys firmy by mělo pohánět několik segmentů: . Všechny tyto oblasti generují čím dál větší množství dat, k jejichž přenosu jsou potřeba rychlejší a výkonnější sítě, dominantní oblast Cisca.