Cisco opět na nákupech, získalo ClearAccess

Cisco Systems

Cisco Systems

Cisco uskutečnilo už třetí akvizici v tomto roce. Po Lightwire a NDS Group kupuje ClearAccess, díky čemuž bude moci posílit nabídku správcovských nástrojů pro internetové providery.

Už potřetí od začátku tohoto roku se síťový gigant Cisco vydal na nákupy. Firma po odkupu Lightwire a NDS Group oznámila akvizici společnosti ClearAccess, díky jejímž technologiím bude moci nabízet poskytovatelům síťových a internetových služeb nové funkce pro správu sítí v domácnostech a mobilních zařízení. Cisco si zároveň s tím výrazně rozšíří produktovou řadu Cisco Prime pro správu sítí.

„ClearAccess nabízí klíčovou technologii, která se stane součástí naší mise nabízet poskytovatelům síťových služeb kompletní balíček služeb,“ okomentoval obchod viceprezident Cisca Jamie Lerner. Středem zájmu Cisca je především technologie ClearVision, kterou ClearAccess provozuje. Ta umožňuje poskytovatelům síťových služeb, zejména tedy internetovým providerům, monitorovat dění v domácích sítích a řešit na dálku případné problémy. Pokud například zákazník nahlásí přes helpdesk problém, technik dokáže na dálku zjistit příčinu v jeho lokální síti a problém odstranit.

Cisco ve vaší lokální síti

Kromě toho je možné využívat další funkce jako blokování obsahu, nastavení firewallu, nastavení toku dat a doposud neznámá připojená zařízení se nyní stanou rozeznatelnými. Cisco očekává, že s tím, jak poroste počet připojených mobilních zařízení v domácnostech a lokálních sítích, které budou přenášet čím dál větší objemy dat (například videa), budou muset internetoví poskytovatelé řešit narůstající množství technických problémů. ClearVision jim dokáže namísto zdlouhavé a neefektivní diagnostiky přes telefon vyřešit vše přímo.

Příklad: pokud uživateli kabelového internetu přestane fungovat domácí síť, už nebude muset nejprve řešit problém s technikem na telefonu a případně čekat na jeho příjezd, ale vše půjde vyřešit na dálku přes speciální software. Technik bude schopen rozeznat všechny problémy a mobilní zařízení připojené k síti.

ClearVision funguje jako cloudová služba (SaaS), kdy každý internetový provider měsíčně zaplatí jeden dolar za jeden přístupový bod (gateway). Cisco produkt integruje do divize Network Management Technology Group a zároveň rozšíří své síťové správcovské nástroje Prime. Nový produkt se zároveň hodí jako součást technologie , kterou Cisco rovněž nabízí poskytovatelům obsahu, v tomto případě videa. ClearVision může být zajímavou součástí .

Suma, za jakou byl obchod uskutečněn, nebyla zveřejněna. Cisco si každopádně ponechá pouze softwarovou část ClearAccess a jednotku přístupových bodů hodlá vyčlenit jako samostatnou společnost SmartRG. ClearAccess je soukromě vlastněná společnost se sídlem ve Vancouveru a v tomto roce počítala s příjmy kolem 50 milionů dolarů. Podle všeho by tak nemělo jít o drahou koupi. Sloučení má být dokončeno ve čtvrtém čtvrtletí tohoto fiskálního roku.