Cisco za půl miliardy dolarů kupuje startup řídící mobilní datové sítě

Cisco Systems

Cisco Systems

Cisco po 11 akvizicích v loňském roce pokračuje v nákupech. Společnost oznámila, že za 475 milionů dolarů v hotovosti získala doposud soukromě vlastněný izraelský startup Intucell, který má posílit pozici Cisca v technologiích pro mobilní operátory a získat konkurenční výhodu nad silnými konkurenty v podobě Huawei a Ericssonu. Intucell zároveň potvrzuje trend přesunu k softwarově definovaným sítím (SDN).

Intucell vyvíjí softwarové technologie, které mobilním operátorům umožňují odbavovat rostoucí množství datových a dalších mobilních přenosů, které se neustále zvětšují především díky chytrým telefonům a tabletům. Sítě a jednotlivé buňky operátorů jsou často výrazně přetíženy a nezvládají efektivně odbavovat jednotlivé připojené klienty a dochází tak ke zpomalení přenosu dat, výpadkům hovorů či výrazným prodlevám.

Izraelská firma vytvořila software označovaný jako SON (self-optimizing network), jenž zmiňovaný problém řeší pomocí inteligentního a automatického řízení sítě. Intucell zformuje tradiční statickou mobilní síť do jednoho dynamického systému, který umožňuje vytížené oblasti posílit. Když je například mnoho uživatelů připojených k jedné vytížené mobilní buňce, automaticky se zapojí i blízké a méně vytížené oblasti a navýší kapacitu a rychlost celé sítě.

Jak zpeněžit mobilní data

SON zvládá monitorovat každou buňku a vytvářet pro ni nejlepší možné konfigurace, takže pak může mít lepší kapacitu, rychlost a pokrytí. Vše se děje v reálném čase a automaticky, operátoři tak mohou veškeré plánování, nastavování a správu výrazně zjednodušit.

Zároveň jim to dává nové možnosti, jak zpeněžit datové tarify. Právě datové přenosy v mobilních sítích rostou na úkor příjmů z SMS a klasického volání a operátoři hledají nové cesty, jak na této změně vydělat. Kromě optimalizačního softwaru jsou to také speciálně připravené určené do datových center.

„Mobilní sítě budoucnosti musí být schopny pracovat inteligentně a zpracovávat nepředvídatelné datové toky. Zároveň mají operátorům umožnit vytvářet nové příjmové modely,“ komentuje v prohlášení novou akvizici Cisca viceprezident společnost Kelly Ahuja. Síťový obr v oblasti byznysu s mobilními operátory nakupuje už delší dobu. Naposledy v prosinci koupil společnost BroadHop, díky které může lépe řídit přenášené pakety.

Rostoucí přenosy dat jsou pro Cisco dobrým akcelerátorem jeho byznysu. Čím více dat je nutné odbavit, tím více společnost může prodávat své síťové technologie. Více o tématu v pořadu .

Cisco zároveň s odkupem Intucell ukazuje, že i pro něj jsou softwarově definované sítě (SDN) velice důležité a že velká část funkční logicky síťové komunikace se přesouvá z hardwaru právě do softwaru. „Věříme, že správa a optimalizace sítí skrze software získává na důležitosti. Aktuální akvizice Cisca potvrzuje snahu firmy přidat do svého portfolia více softwarově definovaných produktů,“ píše například společnost ISI ve své tržní analýze.

Intucell prozatím neměl příliš mnoho zákazníků. Firma nicméně počátkem roku oznámila začínající spolupráci s americkým poskytovatelem AT&T, který technologii SON využije pro správu a řízení 3G a 4G sítí. Prozatím by se mělo jednat o obchod za zhruba 50 milionů dolarů.

Izraelský startup získal během fungování investice ve výši 8,5 milionu dolarů. Vyplacená akviziční částka dosahující téměř půl miliardy dolarů je tak pro zakladatele i investory značné zhodnocení. Zároveň to potvrzuje skutečnost, že Cisco v optimalizaci mobilních sítí vidí silný potenciál růstu.

Obchod má být dokončen během třetího čtvrtletí aktuálního fiskálního roku. Zaměstnanci Intucell budou začleněni do divize Cisco Service Provider Mobility Group. Akcie společnosti v posledním měsíci narostly o 3,3 procenta na současných 20,6 dolaru za kus.