CME výrazně snížila provozní ztrátu, v Česku se dostala do zisku

CME Group, Nasdaq

CME Group, Nasdaq Zdroj: e15

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice, snížila ve třetím čtvrtletí provozní ztrátu na 8,6 milionu dolarů (190 milionů Kč) ze 43,9 milionu dolarů před rokem. V samotné České republice se její aktivity dokonce vrátily k zisku. Vyplývá to z údajů, které dnes firma zveřejnila. Celkové výnosy společnosti stouply na více než 140 milionů dolarů ze 131 milionů před rokem.

„Finanční výsledky třetího čtvrtletí i nadále odrážejí silný obrat v naší provozní činnosti,“ uvedl Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

Ukazatel OIBDA, neboli provozní výsledek před odpisy a amortizací, se v České republice přehoupl do zisku 9,7 milionu dolarů (214 milionů Kč) po loňské ztrátě 3,3 milionu dolarů. Výnosy českých aktivit stouply na 38 milionů dolarů z necelých 36 milionů před rokem.

Pozitivně se projevila úsporná opatření

Podle analytika J&T Banky Pavla Rysky tržby CME zaostaly za očekáváním. Naopak pozitivně překvapila ziskovost, na čemž měly hlavní podíl výsledky v České republice. „Výrazně se tak projevují úsporná opatření firmy a odeznívající mimořádné náklady na restrukturalizaci,“ uvedl analytik.

Od začátku roku výnosy CME stouply na 496,3 milionu dolarů z loňských srovnatelných 437,2 milionu USD. Provozní ztráta za devět měsíců činila 0,4 milionu dolarů proti loňským 83,4 milionu USD. Na výsledku se podepsal mimo jiné jednorázový náklad 6,9 milionu USD související s pokutou od agentury pro ochranu hospodářské soutěže ve Slovinsku.

V České republice za devět měsíců výnosy vzrostly na 136,4 milionu dolarů (asi tři miliardy korun) z loňských 110,8 milionu. Ukazatel OIBDA se přehoupl do zisku 33,1 milionu dolarů (730 milionů korun) po loňské ztrátě 9,2 milionu USD.

Součástí CME v Česku je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku