ČT koupí za 82 milionů další HDTV vůz

Přenosový vůž ČT, ilustrační foto

Přenosový vůž ČT, ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Česká televize rozšiřuje svůj vozový park kamerových vozů. Před několika týdny si objednala od slovenské společnosti Elektronika osmikamerový HDTV vůz za 82 milionů korun bez DPH. Vůz se nyní staví a dokončen by měl být na jaře 2012. Je to již druhý HDTV vůz koupený v krátkém čase – v prosinci 2010 si televize objednala u firmy KIT digital Czech šestikamerový HDTV přenosový vůz za skoro 75 milionů bez DPH.

K nejnovějšímu nákupu ČT letos v červnu vypsala výběrové řízení, kterého se podle informací deníku E15 zúčastnily tři firmy včetně KIT digital Czech. Tendr podle zjištění deníku provázely některé nestandardní okolnosti týkající se finančního objemu a načasování.

Řízení bylo podle rejstříku veřejných zakázek vypsáno 17. června na předpokládaný objem 60 milionů korun bez DPH. Dne 1. července pak byl tento objem zvýšen na 75 milionů bez DPH. Nakonec zvítězila nabídka ještě o sedm milionů korun vyšší. Předpokládaný objem zakázky vždy manažeři ČT vysvětlovali jako částku, za kterou televize dokáže daný předmět či službu zajistit vlastními silami. Tendr byl navíc vyhlášen v období, pro které odcházející šéf ČT Jiří Janeček vyhlásil stop stav na investice a rozdělanou výrobu.

Ředitel techniky ČT Rudolf Pop, který za nákup HDTV vozu odpovídá, má pro tyto zvláštnosti vysvětlení. „Konfigurace přenosového vozu byla odlišná od předcházející dodávky. Cena udaná v dokumentaci zakázky je indikativní a tím, že byla uvedena nižší hranice, dává ČT najevo, že požaduje ekonomicky výhodné řešení. Nejedná se tedy o přistoupení na vyšší cenu, ale vysoutěžení nejnižší ceny,“ řekl Pop.

Přepis předpokládaného objemu tendru připisuje administrativní chybě. „Plnění zakázky bylo plánováno na roky 2011 a 2012, přičemž platba se rozděluje na část pro rok 2011 (60 milionů korun), zbytek pak po dodání. Do zadání referentka chybně vložila plánovanou částku pro rok 2011,“ doplnil Pop.