ČTÚ: Do aukce kmitočtů může všech pět zájemců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Edgar Cervantes

Český telekomunikační úřad akceptoval všech pět přihlášek do aukce kmitočtů. Úřad nyní bude jednotlivým uchazečům doručovat potvrzení o zápisu do aukce.

Do aukce kmitočtů se přihlásily společnosti Vodafone CR, T-Mobile CR, Telefónica CR, Revolution Mobile a Sazka Telecommunications, která ještě v době podání přihlášky nesla jméno Tasciane.

V příštím týdnu účastníci absolvují školení, včetně provedení 2 cvičných aukcí a jejich vyhodnocení. Zahájení ostré fáze elektronické aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz je plánováno na 11. listopadu 2013. K vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů by mělo dojít začátkem roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum. Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám.

Aukce bude mít dva „nováčky“ - finanční skupina PPF, o níž se dlouho spekulovalo jako o jediném možném novém zájemci, však mezi nimi není. Nesouhlasila s podmínkou zakazující budoucí fúzi s některým ze stávajících operátorů, přihlášku nepodala a svoji firmu PPF Mobile Services prodala dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi, který firmu přejmenoval na Revolution Mobile a do aukce se přihlásil na vlastní pěst. Překvapením pak byla přihláška Tasciane, nyní Sazka Telecommunications, ze skupiny KKCG.

Petr Koubský: Aukce pro LTE sítě bude. Velká trojka dosáhla svého