Čtvrtletní zisk Buffettovy Berkshire Hathaway stoupl o 70 procent

Warren Buffet

Warren Buffet Zdroj: profimedia.cz

Zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway, kterou řídí přední americký investor Warren Buffet, vzrostl ve druhém čtvrtletí o 70 procent na 3,4 miliardy dolarů (57,5 miliardy korun). Dopomohl tomu dobrý výkon aktiv v průmyslovém a železničním sektoru, který smazal vliv mírné ztráty divize pojišťoven, sdělila společnost na konci týdne.

Výsledky skončily zhruba podle očekávání analytiků, podle nich však přetrvávají otázky okolo následnictví v čele společnosti. Buffett chce, aby po jeho odchodu se rozdělily role generálního ředitele a šéfa investic, nijak však nenaznačil, kdo tyto funkce převezme.

Účetní hodnota firemních investic vzrostla o 3,4 procenta. Podle analytiků je nyní tržní cena Berkshire Hathaway výrazně podhodnocena v rozsahu asi 35 procent. Analytici však zatím nákupy jejích akcií příliš nedoporučují, protože není jasné, co chce Buffett dělat s volnou hotovostí.

Ta ve druhém čtvrtletí vzrostla o 6,7 miliardy na 47,9 miliardy dolarů, což bylo o 20 miliard dolarů více než před rokem.Příjmy pojišťovací divize vzrostly meziročně o zhruba dvě miliardy dolarů. Divize však utrpěla ztrátu sedmi milionů dolarů v důsledku těžkých zemětřesení v Japonsku a na Novém Zélandě. Výrazně vzrostly zisky průmyslové divize a segmentů železnic, služeb a maloobchodu.