Do Arizony se po delší době vracejí samořídící tahače Waymo

Waymo truck

Waymo truck Zdroj: medium.com/waymo

Waymo truck
Waymo truck
3
Fotogalerie

Autonomní tahače společnsosti Waymo se vracejí do arizonského hlavního města Phoenix, kde budou pokračovat v testování technologie pro autonomní řízení.

První testy na arizonských cestách začaly v roce 2017, nicméně po několika krátkých zkouškách náklaďáky bez jakéhokoliv vysvětlení zmizely. Podle společnosti Waymo, která spadá pod americký Alphabet, by měla další fáze testovacích jízd začít do konce tohoto týdne.

Nákladní vozy Waymo mají identickou sadu snímačů a senzorů (tedy LIDAR, radar a kamery) jako autonomní osobní vozidla. Z hlediska nasazení umělé inteligence zde platí podobné principy, jen je nutné počítat s podstatně většími rozměry a hmotností.

Cílem celého projektu je, aby se nákladní auta dokázala pohybovat v provozu zcela samostatně. V testovací fázi ale budou v kabině každého vozu dva vyškolení řidiči, kteří budou připraveni převzít řízení a řešit případné problémy.

Samořídící kamiony jsou jen zlomkem aktivit technologické společnosti Waymo. Firma má nemalé ambice – hodlá přinést auta bez řidičů do segmentu nákladní, veřejné hromadné i individuální dopravy.

Nejdále je u osobních automobilů. Na začátku května se firma spojila se službou Lyft, pod jejíž hlavičkou ve Phoenixu nabízí možnost svézt se autonomním taxíkem. Také v tomto případě za volantem vždy sedí operátor dohlížející na chování stroje.