Do rady ČTÚ míří právník Pelikán. Má rozhýbat mobilní trh

mobil, ilustrační foto

mobil, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na neobsazené páté místo člena rady Českého telekomunikačního úřadu navrhne ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vládě jmenovat právníka Roberta Pelikána. Kuba uvedl, že do rady hledal člověka s právním vzděláním a nechtěl pokračovat v předchozí praxi, kdy úřad mohl sloužit jako "politická trafika". Podle představ Kuby má Pelikán pomoci z ČTÚ vybudovat moderní regulační úřad, který bude aktivně určovat podmínky na trhu mobilního volání tak, aby více vyhovovaly zákazníkům.

„Ceny telekomunikačních služeb, které dopadají především na české domácnosti, živnostníky a menší firmy, patří mezi nejvyšší v Evropě. A Češi za ně nedostávají adekvátní protihodnotu,“ uvedl Kuba.

Pelikán nahradí v radě ČTÚ bývalého poslance Zdeňka Švrčka (ODS), kterému v červenci vypršel pětiletý mandát. Nový člen rady se specializuje na soutěžní právo, přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Pracoval v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters.

ČTÚ v současnosti provádí analýzu trhu původu mobilního volání a pokud podle Kuby zjistí, že trh není dostatečně konkurenční, může uložit operátorům nápravná opatření. Vedle toho analyzuje smluvní podmínky operátorů a chystá aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, která by mohla přivést na trh nového hráče.

Robert PelikánRobert Pelikán

Podle Pelikána bude vhodné se na ČTÚ podívat, zda jinak kvalitní zákony, podle kterých se ČTÚ řídí, také úřad správně a odvážně praktikuje.

„To, že bude rada ČTÚ kompletní, je pro úřad velmi dobrá zpráva,“ komentoval navržení Pelikána mluvčí ČTÚ František Malina. Kuba již letos v březnu do rady nominoval novináře Ondřeje Malého. Předsedou rady je do příštího roku bývalý poradce vedení Českého Telecomu Pavel Dvořák, dalšími členy jsou bývalá náměstkyně ministrů financí a spravedlnosti Jana Fürstová a exministr dopravy Milan Šimonovský.

Podle poslance a předsedy sněmovního Podvýboru pro elektronické komunikace Jana Husáka je Pelikán nadějí, že ČTÚ již nebude chránit operátory, ale bude tvrdě prosazovat ochranu českých spotřebitelů: „Některé podmínky aukce navržené ČTÚ mnohdy odporují vlastním cílům aukce nebo dokonce „nahrávají“ do karet stávajícím mobilním operátorům. Pan Pelikán bohužel tyto podmínky už neovlivní, ale může spolu s radními Ondřejem Malým a Janou Fürstovou dohlédnout, zda ČTÚ bude podmínky řádně prosazovat – to by mohlo pomoci ke vstupu nového operátora,“ řekl Husák.

Podle Kuby je předčasné spekulovat, zda je Pelikán případným kandidátem na nového předsedu rady úřadu v příštím roce. Ministerstvo v současnosti dokončuje aktualizaci státní politiky v elektronických komunikacích Digitální Česko, která má stanovit priority ČR do roku 2020.