Dosud nejtenčí a s velkým displejem: iPhone 5 představen

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP)

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP) Zdroj: CTK

iPhone 5 je proti předchozímu modelu o 18 procent tenčí a o pětinu lehčí.
Displej má úhlopříčku čtyři palce oproti 3,5 palce u předchozího modelu.
Apple představil nový iPhone už ve 13. minutě po zahájení keynote. Dříve byly úvody mnohem rozvláčnější a než Steve Jobs došel k tomu nejdůležitějšímu produktu, na který všichni čekali, uplynula klidně i hodina.
Nový iPhone má o jednu řadu ikonek víc – důsledek většího displeje.
Více videí, mailů, zkrátka více místa.
12
Fotogalerie
Společnost Apple dnes v San Francisku představila nový model svého iPhonu s pořadovým číslem 5. Má čtyřpalcový displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze iPhone 4S s displejem 3,5 palce. Firma se novinkou bude snažit čelit stále větší konkurenci chytrých mobilů s operačním systémem Android a jejich dominantnímu výrobci, kterým je jihokorejský Samsung.

V Česku by se novinka měla začít prodávat 28. září, ve Spojených státech a několika dalších zemích o týden dříve. Ceny jednotlivých verzí, tedy s pamětí 16 GB, 32 GB a 64 GB, zůstávají stejné. V Česku tedy kolem 15 tisíc korun za základní model.

Nový iPhone je podle viceprezidenta Applu pro marketing Phila Schillera vyroben ze skla a hliníku. Jeho displej má úhlopříčku čtyři palce. Je také o 18 procent tenčí a o pětinu lehčí. Zároveň jde o první iPhone s podporou rychlých mobilních datových sítí čtvrté generace využívajících technologie LTE.

V čem je nový iPhone nový? Podívejte se ve fotogalerii:

Nový displej má poměr stran 16×9, a to 1136 na 640 pixelů oproti 960 na 640 u iPhonu 4S. Podle Schilera také nabídne jasnější barvy. Díky vyššímu displeji se na obrazovku nového iPhonu vejde o jednu řadu aplikací více. Novinka by také měla být výkonnější díky novému chipu A6. Po letech se pak mění konektor iPhonu pro nabíjení a datové přenosy, když je výrazně menší.

Rozlišení fotoaparátu naopak zůstává stejné na osmi megapixelech. Nová je ale konstrukce objektivu, díky níž by telefon měl mnohem lépe fotit za zhoršených světelných podmínek. Vylepšení doznala i přední kamera telefonu využívaná při videohovorech. Lepší by podle Applu měla být i kvalita zvuku při telefonátech.

Iphone5Iphone5|CTK

Spolu s novým modelem iPhonu firma uvádí i šestou verzi svého mobilního operačního systému iOS. Rozloučí se v ní mimo jiné s mapovou aplikací od společnosti Google, kterou nahradí vlastními trojrozměrnými mapami.

A celkové hodnocení novinky iPhone 5? Většina komentátorů uvadí, že chybí nějaká mimořádná inovace. „Dvě slova? Nic moc. Z hlediska uživatele jsou změny jen evoluční, nejde podle nás o žádnou bombu, kvůli které by lidé měli zahazovat své starší iPhony 4/4S a kupovat novou pětku. Snad jen kdyby u nás byly funkční sítě LTE a normální operátoři s použitelnými datovými tarify,“ zhodnotil iPhone 5 Filip Kůžel ze serveru MobilMania.cz.

Čtěte také:

Oslní nový iPhone? Trh zatím nervózně přešlapuje

Nový iPhone by mohl nakopnout americký HDP o 0,5 procenta

iPhone se na trhu objevil v roce 2007. Záhy se stal „zlatým standardem“ pro chytré mobilní telefony, jeho konkurentů však stále přibývá. V poslední době ale na trhu výrazně posilují telefony s operačním systémem Android, které iPhony v některých ohledech překonávají. Společnosti Microsoft se zejména ve spolupráci s finskou Nokií zároveň snaží prosadit chytré mobilní telefonní systémy se svým operačním systémem.

iPhone 5iPhone 5|CTK

Akcie Applu nejdřív stouply, pak chvilku klesaly, obchodování uzavřely o 1,4 procenta výše.

Vývoj akcií Applu za posledních 6 měsíců

Vývoj akcií Applu za posledních 6 měsícůVývoj akcií Applu za posledních 6 měsíců|Yahoo

.