DPD spouští samoobslužné boxy. Nabídnou i službu odeslání balíku

Samoobslužný box DPD

Samoobslužný box DPD Zdroj: DPD

Samoobslužný box DPD
2
Fotogalerie

Dopravní společnost DPD rozšíří svou síť výdejních míst o samoobslužné boxy. Jako první v Česku nabídne svým zákazníkům nejen možnost vyzvednutí objednaného zboží, ale také možnost balík přes box odeslat. Do provozu boxy uvede nejpozději do konce září.

Výhodou samoobslužných boxů je v první řadě nepřetržitý provoz. Není nutné se vázat na příjezd kurýra ani na otevírací dobu kamenné pobočky. Díky službě „Z ruky do ruky“, která umožňuje posílání balíků mezi osobami, provede zákazník prostřednictvím webové aplikace objednání, zaplatí a balík pak odešle pomocí zaslaného QR kódu na jakémkoli samoobslužném boxu. 

Po naskenování box vytiskne přepravní štítek, který zákazník nalepí na balík a vloží ho do určené schránky. „Není třeba instalovat žádnou dodatečnou aplikaci, což považujeme za výhodu pro zákazníka,“ dodává Miloš Malaník, generální ředitel společnosti DPD. Vyzvednutí balíku z boxu pak probíhá jednoduše zadáním obdrženého PIN kódu. Celý proces vyzvednutí nebo odeslání nezabere více než dvacet vteřin. 

Na celém konceptu sítě výdejních míst spolupracuje DPD se společností CreativeDock. Samoobslužné boxy bude zatím možné využívat jen na území Prahy. Na balíkomat bude možné narazit například v Nákupním centru Eden, Obchodním centru Jarov nebo ve Vivo Hostivař. Celkem jich společnost nainstalovala dvanáct po celém území Prahy. Pilotní provoz spustí již v nejbližších dnech. „Přesné datum bohužel nevíme, ale je to otázka dnů, maximálně týdnů, pojedou určitě do konce září. Boxy jako takové už stojí a testuje se na nich samotné odesílání a příjem zásilek,“ říká Miloš Malaník.

U pražských lokalit DPD neplánuje zůstat. Po ukončení pilotního provozu plánuje rozšiřování po celé České republice. „Plánem je pokrýt nejdříve větší města a následně postupně celou ČR,“ doplňuje Malaník s tím, že přesné lokality ale prozatím neznají. Celorepublikové pokrytí je v plánu dokončit do konce roku 2023.

Stejnou službu chce již na začátku příštího roku nabídnout svým zákazníkům také společnost Zásilkovna, která ale se svými Z-boxy cílí hlavně na menší obce do tisíce obyvatel. Pro uživatele služby by se tak Z-box stal mnohdy jedinou možností, jak odeslat balík bez nutnosti dojet do většího města.