Nákladní kola se v Praze osvědčila, město otevře druhé depo na Smíchově

Cyklodepo na Florenci

Cyklodepo na Florenci Zdroj: IPR

Cyklodepo na Florenci
Cyklodepo na Florenci
Cyklodepo na Florenci
Cyklodepo na Florenci
Cyklodepo na Florenci
13
Fotogalerie

Praha do konce září zprovozní nové depo pro nákladní kola na pražském Smíchově. Rozšíří se tak bezemisní rozvoz zásilek v centru města. Ke stávajícím uživatelům cyklodepa na pražské Florenci, kteří budou působit i na druhém břehu Vltavy, se přidají i firmy, které nákladní elektrokola využijí poprvé – Zásilkovna, Dáme jídlo a WeDo.

Nové depo bude umístěné v prostoru pod městským okruhem mezi ulicemi Plzeňská a Kartouzská. Doručovací společnosti cyklodepa využívají hlavně na takzvané poslední míli cesty k zákazníkovi. „V těchto případech je využívání kol nejen ekologičtější, ale vzhledem k potřebě parkování také obratnější,“ řekl tiskový mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa. „Po důkladné analýze a pilotním projektu se rozhodneme, v jaké šíři a kde všude doručování zásilek na kole budeme realizovat,“ dodal.

Pro rozšíření o další cyklodepo se město Praha rozhodlo po úspěšném pilotním projektu na pražské Florenci, jehož provoz bude pokračovat. Z Florence od loňského listopadu firmy jako DPD, PPL, DoDo a další rozvezly již více než 50 tisíc zásilek. 

Doručovací firmy nyní zkoumají možnost nasazení nákladních kol i v dalších českých městech. „Aktuálně plánujeme spustit testovací provoz v Hradci Králové. Také jsme se zapojili do zatím nezávazných diskuzí s představiteli města Brna a Ostravy,“ říká Jan Pihar, generální ředitel logistické firmy Dachser Czech Republic. Zásilková služba GLS plánuje nasazení nákladních kol v Brně, v Hradci Králové a v Plzni. „Provoz bychom chtěli zahájit hned, jakmile budeme mít k dispozici náš nový typ doručovacího cargo kola. Tento nový typ představíme v centru Prahy již během necelého měsíce,“ osvětlil plány GLS její ředitel Pavel Včela. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Pražský projekt cyklodepa DEPOT.BIKE sklízí uznání i v zahraničí. V červenci jej sdružení pro spolupráci evropských hlavních měst Eurocities nominovalo mezi tři nejlepší projekty v kategorii Zero pollution v rámci ocenění Eurocities Award 2021. Praha se tak stala inspirací i pro další velká evropská města.

Některé municipality dokonce oslovily s nabídkou spolupráce českou společnost Ekolo.cz, která pilotní projekt na pražské Florenci realizovala. „Projekt vyvolal velký zájem v Evropě, takže nyní pomáháme s projekty v Londýně, Kodani a v Lille,“ říká Jakub Ditrich, šéf Ekolo.cz, že úloha jeho firmy spočívá především v poradenství.