EU bude chránit své špičkové technologie před Čínou a Ruskem. Třeba i zákazem obchodování

„Chceme mít přehled o tom, kdo u nás investuje a zda to dělá s dobrým úmyslem,“ vysvětluje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

„Chceme mít přehled o tom, kdo u nás investuje a zda to dělá s dobrým úmyslem,“ vysvětluje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Zdroj: Reuters

Evropská unie začala řešit ekonomickou bezpečnost. Chystá se chránit klíčové moderní technologie, jež se v zemích EU vyvíjejí, aby je nemohly zneužít nebo zcizit mocnosti jako Rusko nebo Čína. Uvažuje i o možnosti omezení exportu nebo přímo zákazu obchodování s některými produkty. „Jsou to nástroje, které máme k dispozici, ale to neznamená, že je nutně použijeme. Nepředbíhejme, je potřeba počkat na vyhodnocení rizik,“ řekla e15 eurokomisařka Věra Jourová.

Společně s komisařem pro vnitřní trh Thierrym Bretonem vyzvala Jourová členské státy EU, aby navrhly, které strategické technologie je podle nich třeba chránit a jak. Evropská komise pak do jara příštího roku zpracuje ekonomickou bezpečnostní strategii. „Členské státy včetně České republiky rozhodnou, které technologie chránit a které sdílet s partnery. Bude to na základě našich zájmů a analýz,“ upřesnila Jourová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!