Facebook a Twitter smazaly stovky falešných účtů z Íránu a Ruska

Společnost Facebook smazala více než 650 stránek, skupin a účtů na sociálních sítích facebook a instagram kvůli koordinovanému neautentickému chování. Smazání více než 280 účtů napojených na Írán oznámil také Twitter.

Facebook mazání oznámil to na svém blogu s tím, že aktivita spojená s některými smazanými stránkami a účty vycházela z Íránu či byla napojená na ruské vojenské tajné služby. Obě tyto skupiny spolu nijak nespolupracovaly, podle Facebooku ale využívaly podobné taktiky, aby zamlžily svou totožnost a činnost. 

„Zakazujeme takový druh chování, neboť chceme, aby lidé mohli důvěřovat spojením, která činí na facebooku,“ uvedla společnost na blogu. „Nadále pokračujeme ve vyšetřování a to, co víme, jsme sdělili vládám USA a Spojeného království,“ dodal Facebook.

Terčem dezinformací vycházejících ze smazaných účtů a stránek byly podle společnosti uživatelé sociálních sítí ve Spojených státech, Británii, v Latinské Americe a na Blízkém východě.

Napojení některých účtů na íránská státní média se podle Facebooku podařilo prokázat z veřejně dostupných zdrojů, napojení na ruské tajné služby díky informacím amerických zpravodajských služeb.

Stránky, skupiny a účty napojené na Írán šířily podle společnosti propagandu proti Saúdské Arábii, Izraeli a ve prospěch Palestinců.

Podle firmy FireEye, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost a která dala sociálním sítím Facebook a Twitter tip na falešné účty, aktivita smazaných účtů zřejmě nebyla namířená na ovlivnění nadcházejících parlamentních voleb v USA. Měla podle ní totiž mnohem širší záběr.

Facebook letos čelil silné kritice za nedostatečnou ochranu citlivých dat svých uživatelů či právě kvůli dezinformačním či manipulačním kampaním probíhajícím na jeho síti.