Facebook a Yahoo vyřešily spor o patenty

Facebook, Menlo Park

Facebook, Menlo Park

Americké internetové společnosti Facebook a Yahoo vyřešily patentové spory a dohodly se na širokém partnerství v oblasti on-line reklamy. Tvrdí to technologický server AllThingsDigital, který je zpravidla velmi dobře informován. Dohoda se údajně obejde bez finančního plnění.

Obě Firmy se na vyřešení sporů dohodly v rámci konečného vypořádání žalob, v nichž se vzájemně obviňovaly z porušování patentových práv. Strategickou spolupráci už podle serveru schválily správní rady obou firem, zástupce ani jedné z nich ale informaci nepotvrdil.

Spolupráce má zahrnovat společný prodej on-line reklamy a také vzájemné poskytování licencí ke klíčovým patentům. Společnost Yahoo podala v březnu žalobu na Facebook a tvrdila, že provozovatel stejnojmenné sociální sítě porušuje deset jejích patentů. Byly mezi nimi údajně i patenty k technologii on-line prodeje reklamy. V žalobě se mimo jiné uvádělo, že Facebook byl považován za jeden z nejhorších webů, co se efektivity reklamy týče, než převzal nápady od Yahoo.

Jan Sedlák: Facebook má jediný problém. Mobily

Facebook, který v květnu vstoupil na burzu, podal na Yahoo s měsíčním odstupem protižalobu a obvinil v ní svého soupeře, že své problémy raději řeší žalobami, místo aby se snažil více inovovat. V době, kdy Yahoo žalobu podalo, byl v jeho čele Scott Thompson. Ten byl ale záhy donucen k odchodu, neboť se objevily nesrovnalosti v jeho životopise.

Zdroje agentury Reuters ve čtvrtek informovaly, že do užšího výběru na nového šéfa Yahoo se dostal šéf společnosti Hulu Jason Kilar a prozatímní ředitel Yahoo Ross Levinsohn.

Facebook v poslední době věnuje svému patentovému portfoliu mimořádnou pozornost. V dubnu firma oznámila, že Microsoftu zaplatí kolem 550 milionů dolarů (asi 11,2 miliardykorun) za stovky patentů, na nichž se podílela ještě internetová společnost AOL.