Facebook zvýšil zisk o 63 procent, má přes dvě miliardy uživatelů

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia

Americká společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 4,99 miliardy dolarů (104,3 miliardy korun). To je meziroční nárůst o 63 procent. Tržby vzrostly o 49 procent na 11,97 miliardy dolarů (250,3 miliardy korun). V obou případech je to vysoko nad odhady analytiků. Firma uvedla, že za zlepšením je z valné části větší zájem o reklamu na mobilních zařízeních.

Facebook měl na konci prvního čtvrtletí 2,20 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. To je meziročně o 13 procent více a v souladu s odhady analytiků. Počet denních aktivních uživatelů se zvýšil rovněž o 13 procent na 1,45 miliardy. Facebook se snaží přilákat na mobilní zařízení více obsahu přes video. Příjmy z tohoto typu reklamy se na celkových příjmech z reklamy ve čtvrtletí podílely z 91 procent.

"Přestože čelíme zásadním výzvám, naše komunita i náš byznys zahájily rok 2018 velmi dobře," uvedl zakladatel a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. "My teď komplexněji posuzujeme naši zodpovědnost i naše investice, abychom se ujistili, že jsou naše služby využívány pro dobrou věc. Potřebujeme ale i dál vytvářet nové nástroje, abychom lidi pomáhali spojovat," dodal.

Zuckerberg tak reagoval na kritiku, které jeho podnik teď čelí. V březnu totiž vyšlo najevo, že k citlivým údajům z 50 milionů uživatelských účtů se dostala společnost Cambridge Analytica. Facebook později přiznal, že zasažených účtů bylo až 87 milionů. Cambridge Analytica se specializovala na politický marketing a zpočátku se objevilo podezření, že pomáhala v předvolební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi či kampani za vystoupení Británie z EU.

Zisk na akcii se v prvním čtvrtletí zvýšil na 1,69 dolaru z 1,04 dolaru před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk na akcii 1,35 dolaru a celkové tržby 11,41 miliardy dolarů.

Akcie Facebooku, které od začátku letošního roku ztratily asi 9,5 procenta hodnoty, na zveřejněné výsledky reagovaly růstem. Ten dosahoval více než dvou procent na zhruba 163 dolarů.