Finsko koupí podíl v legendární Nokii. Chce ji podpořit na trhu

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo Zdroj: Reuters

Investiční fond finské vlády Solidium koupil podíl 3,3 procenta na výrobci zařízení pro telekomunikační sítě Nokia. Cílem je podpořit pro stát velmi důležitou společnost v dobách, kdy je sektor stále více politizován, napsal dnes list Financial Times. Podíl fond koupil podle deníku za 844 milionů eur (21,48 miliardy korun) už na počátku roku.

Fond má podíly v řadě finských firem včetně telekomunikačního operátora Elisa a papírenské společnosti Stora Enso. Z majetku fondu ve výši 8,4 miliardy eur je v Nokii, která se připravuje na příchod nové bezdrátové technologie 5G, zhruba 11 procent. Nokia je spolu se švédským Ericssonem dvěma největšími nečínskými dodavateli zařízení potřebných pro vybudování nové infrastruktury.

S nástupem moderní sítě 5G se telekomunikace staly politicky důležitým sektorem. Některé státy technologii označily za věc zásadního národního významu. Americký prezident Donald Trump právě podepsal výnos, kterým zakázal převzetí výrobce počítačového hardwaru Qualcomm singapurským rivalem Broadcom právě z důvodu obavy o národní bezpečnost.

Prodej divize mobilních telefonů Nokie Microsoftu v roce 2013 přišel finskou ekonomiku draho. Podle vládních údajů se společnost podílela čtyřmi procenty na hrubém domácím produktu země a na svém vrcholu počátkem 21. století celou polovinou na hodnotě akciové burzy. Kromě toho v zemi zanikly tisíce pracovních míst. Na druhou stranu Nokia získala prostředky, díky nimž mohla převzít konkurenční Alcatel-Lucent a posílit tak svou pozici předního světového vývojáře telekomunikačních zařízení.