Forbes: televize poráží filmový Hollywood

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Profese jako herec, režisér a producent stále patří mezi zlaté doly v Hollywoodu. Nejnovější žebříček nejlépe vydělávajících celebrit magazínu Forbes ale ukazuje, že se musí vykonávat v televizi. Ta totiž – na rozdíl od filmu – zaručuje dlouhodobé smlouvy v řádech desetimilionů dolarů. Mezi první desítku nejlépe placených hvězd se tak dostal jediný filmař – Steven Spielberg. A i ten si přilepšuje spoluprací s televizními stanicemi.

Americký rapper a producent Dr. Dre vydělal podle odhadu magazínu Forbes od června 2013 do června letošního roku neuvěřitelných 620 milionů dolarů. Za titulem nejúspěšnější celebrita v historii nestojí hudba, ale podíl z prodeje společnosti Beats technologickému gigantu Apple. „Za jediný rok ještě nikdy žádná celebrita tolik nevydělala,“ uvádí nejnovější číslo amerického magazínu Forbes, které nabízí žebříček sta nejvlivnějších hvězd současnosti.

Ani horentní suma, která o více než půlmiliardu dolarů převyšuje jeho předchozí příjmy, však Dr. Dre nevynesla na první příčku seznamu. Ten bere vedle příjmů v úvahu také prezentaci osobností na sociálních sítích a zájem ze strany tradičních médií. Především díky 63 milionům přátel na Facebooku si titul nejvlivnější celebrita vysloužila Beyoncé Knowlesová, která je s ročními tržbami 115 milionů dolarů zároveň druhou nejlépe vydělávající hvězdou.

Nejúspěšnější celebrity světa 2014Nejúspěšnější celebrity světa 2014 | E15

Stejnou částku si za období červen 2012 až červen 2013 vydělala Madonna a ovládla žebříček nejlépe placených hvězd. Letos se ale mezi nejvlivnější nedostala. „Umístění Madonny vždy závisí na tom, zda je zrovna na turné. V tomto roce turné neměla, proto se neumístila,“ uvádí v Madonnině profilu odpadlíků server Forbes.com. Podobný osud postihl například také britskou popovou skupinu Coldplay.

Naopak stabilní místo mezi nejlépe vydělávajícími si drží Steven Spielberg. Podle Forbesu si za uplynulý rok stejně jako za ten předchozí vydělal rovných 100 milionů dolarů. Spielberg se ale musel spokojit s děleným čtvrtým místem, slavného producenta a režiséra a kapelu Eagles (s tržbami 100 milionů dolarů) přeskočil ještě americký boxer Floyd Mayweather.

Film je out

Aktuální žebříček i ekonomicky potvrdil již několik let trvající tendenci snižování významu filmu a naopak růst důležitosti televize. Kromě Spielberga, který je daleko spíše mediálním mogulem než filmovým režisérem, se z filmových hvězd nejlépe dařilo herci Robertu Downeymu Jr., který si díky úspěchu komiksových adaptací Iron Man 3 a Avengers přišel na 75 milionů dolarů.

Rovných 70 milionů dolarů si pak vydělal tvůrce snímků cílených výlučně na afroamerické publikum Tyler Perry. Ten si ale stejně jako další v pořadí Michael Bay meziročně pohoršil o několik milionů dolarů.

Železný Robert
Není lepšího příkladu nestálosti Hollywoodu než nejlépe placený herec současnosti Robert Downey Jr. Ještě před deseti lety bylo jeho jméno na všech černých listinách, kvůli alkoholu a drogám patřil k rizikovým hercům, s nímž studia nechtěla spolupracovat. Bylo to pro ně příliš velké riziko. Vše změnila jediná role Iron Mana v komiksových adaptacích studia Marvel. Výsledek je jasný: za dva roky si úspěšný herec vydělal 150 milionů dolarů

Z filmových hvězd si naopak výrazně polepšila Sandra Bullocková. Zatímco v předchozím období vydělala jen 14 milionů dolarů, v letošním žebříčku si přišla na 51 milionů. „Z Gravitace Alfonsa Cuaróna a Warner Bros. se stal ohromný hit. Za úspěchem stojí také skvělý výkon Sandry Bullockové. Snímek získal sedm Oscarů a pomohl Bullockové k zisku titulu nejlépe placené herečky roku,“ vysvětluje její úspěch Forbes. Z filmového světa přichází také nejlépe placený nováček žebříčku, herec Bradley Cooper, který je znám především ze série Pařba ve Vegas.

Nejúspěšnější celebrity světa 2014Nejúspěšnější celebrity světa 2014 | E15

Televize je in

Naopak televizní hvězdy jsou v seznamu nejčastěji. Osobnosti jako Simon Cowell, Oprah Winfreyová nebo Dr. Phil McGraw profitují ze stabilních smluv, které mají s velkými televizními stanicemi. Díky nim jejich příjmy neklesají (Cowell a jeho rozhlasový kolega Howard Stern – oba shodně vydělávají 95 milionů dolarů ročně) a ještě častěji meziročně rostou.

To platí pro slavné moderátorky Oprah Winfreyovou nebo Ellen DeGeneres, která letos uváděla Oscary a vytvořila nejslavnější fotografii posledních let. Přilepšila si také nejlé - pe placená televizní herečka USA Sofia Vergara, kterou diváci mohou znát ze seriálu Taková moderní rodinka.

Šokující pády: Lady Gaga a Jackman

Případ popové divy Lady Gaga překvapí i její zapřisáhlé odpůrce. „Příjmy Lady Gaga pokračují v poklesu od roku 2011, kdy si vydělala rekordních 90 milionů dolarů,“ píše Forbes. V předchozí sezoně se tržby držely ještě na úrovni 80 milionů dolarů, podle posledního žebříčku ale zpěvačka vyžívající se ve skandálech vydělala jen 33 milionů. „Třetí album Artpop nebylo zdaleka takovým hitem jako předchozí desky, navíc poranění kyčle narušilo její turné,“ vysvětluje Forbes relativní neúspěch Lady Gaga.

Podobný pád potkal také populárního herce a moderátora Hugha Jackmana, který meziročně vydělal o 37 milionů dolarů méně. Propad, ačkoli již méně významný, se nevyhnul ani dalším stálicím.

Ze sportovního světa mezi méně vydělávající patří například golfista Tiger Woods, tenista Roger Federer či jeho kolegyně Maria Šarapovová.

Knihy stále vynášejí
Mezi stovku vlivných se dostalo i několik spisovatelů. Stále platí, že nejvíce vydělávají autoři úspěšných sérií, které se dostávají také na filmová plátna. Nejvíce si vypsal James Patterson, autor sérií o Alexu Crossovi a Michaelu Bennettovi. Celosvětově prodal přes 300 milionů výtisků. „Za uplynulých 12 měsíců vydělal Patterson 90 milionů dolarů. Za poslední dekádu se tak přehoupl přes 700 milionů dolarů,“ píše Forbes. Slavný spisovatel navíc podepsal i smlouvu s jednou televizní stanicí a bude se podílet na dokumentární sérii. Dříve vévodila žebříčkům top spisovatelek J. K. Rowlingová. Ta si ale v posledním období podle Forbesu vydělala „pouhých“ 14 milionů dolarů. Naopak Veronica Rothová či John Green se díky adaptacím svých bestsellerů do žebříčku dostali poprvé.

Fotbalistům se dařilo

Většina slavných sportovců si v uplynulých 12 měsících přišla na lepší peníze než v předchozím období. Raketový nárůst tržeb boxera Floyda Mayweathera z 34 na 105 milionů dolarů jej vynesl na třetí příčku celkového žebříčku. Dále již následují jména slavná i ve střední Evropě.

Fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo si meziročně polepšil o 36 milionů dolarů na 80 milionů. Jeho věčný konkurent z Barcelony Lionel Messi si připsal navíc jen 24 milionů na celkových 65 milionů dolarů. Z dalších slavných příběhů připomeňme LeBrona Jamese (72 milionů), Rafaela Nadala (45 milionů) či Novaka Djokoviće, který vydělal stejně jako Lady Gaga (33 milionů).