Google dostal v USA pokutu kvůli projektu Street View

Google Stret View

Google Stret View Zdroj: Sedmicka

Internetový gigant Google dostal od americké Federální komise pro komunikace (FCC) pokutu 25 tisíc dolarů (476 tisíc korun) kvůli svému projektu městských panoramatických map Street View. Podle komise firma shromažďovala data bez povolení a poté bránila jejímu vyšetřování.

„Google odmítal identifikovat své zaměstnance a poskytnout e-maily,“ uvedla FCC podle dnešní zprávy agentury Reuters. „Takovéto chování ohrožuje schopnost komise účinně vyšetřovat možná porušení zákona o komunikacích a pravidel komise,“ dodal pětičlenný orgán, který o pokutě rozhodl v pátek večer.

Google odpověděl, že komisi požadované informace předal, a její rozhodnutí zpochybnil.“Nesouhlasíme s tím, jak FCC charakterizuje naši spolupráci při vyšetřování, a podáme proti tomu rozklad,“ sdělila firma.

Google shromažďoval v rámci Street View v letech 2007-10 záběry po celých Spojených státech a v řadě zemí světa. Zároveň s tím ale také sbíral citlivá data včetně hesel z počítačových wi-fi sítí, což vyvolalo negativní reakce a obavy z porušování práv na soukromí. Firma měla kvůli projektu velké problémy například v Německu, ve Francii dostala pokutu 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) a problémy měla i v České republice.