Google obnoví focení Česka pro Street View

Google

Google Zdroj: Google CZ

(VIDEO) Internetová firma Google v pátek obnoví snímání tuzemských měst a zajímavých míst pro svou mapovou službu Street View. Auta se speciální kamerou na střeše by se měla objevit ve zhruba 20 českých městech. Předchozí focení vadilo ochráncům soukromí, a proto Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil s Googlem řízení.

V rámci něj se musela firma zavázat, že sníží stožár na vozidlech s kamerou a že bude o záznamu snímků předem informovat příslušné obce i veřejnost. Loni v květnu získal Google po více než roce opět registraci pro sběr a zpracování fotografií.

Auta zavítají v následujících měsících do všech krajů. Kromě největších českých a moravských měst jako je Praha, Brno, Ostrava, Plzeň nebo Liberec, zachytí Chomutov, Jihlavu, Děčín nebo Karlovy Vary. Speciálním bonusem budou památky UNESCO.

„Vzhledem k velkému zájmu českých uživatelů o tuto službu bylo od začátku naším cílem pokrýt všechna relevantní a historicky či kulturně významná místa v ČR. A proto Street View auta opět přijíždí, aby toto poslání naplnila,“ uvedla mluvčí Googlu Janka Zichová.

Letos by se ve Street View měly objevit snímky z loňského roku, kdy Google nasnímal například památky UNESCO z Kutné Hory, Telče nebo Kroměříže, dále ulice Plzně, Mladé Boleslavi či Ústí nad Labem, dva hrady, osm zámků a Národní hřebčín v Kladrubech.

V Česku Street View dosud pokrývá Prahu, částečně Brno, Ostravu a několik dalších měst ve Středočeském kraji. Dále pak dálnici D1 a významné kulturní památky Českého Krumlova.

Informace o místech, jimiž auta projedou, jsou pro veřejnost k dispozici na stránce Street View google.cz/streetview, v sekci Kde je Street View?. Auta jezdí pouze po veřejně dostupných komunikacích. V rámci soukromých objektů bude firma fotit na základě souhlasu majitele.

Po nasnímání se fotografie několik dalších měsíců zpracovávají pomocí speciální technologie, která rozostřuje obličeje lidí a SPZ aut tak, aby je nebylo možné identifikovat a ochránilo se tak jejich soukromí. Funkce Street View umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí označit a nahlásit. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo celý dům.