Google si poradil s přechodem od PC k tabletům a zvýšil zisk

Google

Google Zdroj: ctk

Americká internetová společnost Google hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 3,35 miliardy dolarů (asi 66 miliard Kč), což je meziroční nárůst o 16 procent. Tržby dosáhly téměř 14 miliard dolarů (asi 275,2 miliardy Kč), a proti stejnému období loni se zvýšily o 31 procent.

Zisk na akcii činil 9,94 USD ve srovnání se ziskem 8,75 USD před rokem. Výsledek tak překonal odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Akcie na výsledek hospodaření reagovaly růstem asi o dvě procenta a vystoupily nad 783 dolarů.

Kvartální výsledky přední světové internetové společnosti jsou podle Reuters dalším důkazem, že Google již přišel na to, jak vydělávat více peněz v době, kdy uživatelé webu přecházejí od osobních počítačů k tabletům a chytrým telefonům. Šéf Googlu Eric Schmidt v úterý předpověděl, že během půl až tři čtvrtě roku se bude na světě používat více než miliarda chytrých telefonů se systémem Android od společnosti Google.

Android je systém s otevřeným zdrojovým kódem, takže si jej kdokoli může upravovat podle svých potřeb. Google uvedl systém na trh před pěti lety a produkt se pro internetového giganta stal mimořádným úspěchem, protože díky němu se výrazně rozšířil přístup na internet z mobilních telefonů namísto z počítačů. Nyní se na světě používá více než 750 milionů mobilních zařízení se systémem Android, uvedla agentura Reuters.

Vývoj akcií Google v uplynulých pěti letechVývoj akcií Google v uplynulých pěti letech | E15

Podle analytické firmy Gartner se loni ve světě prodalo celkem 1,75 miliardy mobilních telefonů a podíl chytrých telefonů na celkovém prodeji dosáhl 44 procent. Výrobci smartphonů se systémem Android získali loni na světovém trhu podíl zhruba 70 procent. Konkurenční telefony iPhone od společnosti Apple měly podíl asi 21 procent.