Huawei představuje vlastní operační systém. Bez Androidu se prý firma klidně obejde

Prezentace nového telefonu Huawei v Paříži (květen 2019)

Prezentace nového telefonu Huawei v Paříži (květen 2019) Zdroj: Reuters

Huawei
Huawei, ilustračn foto
3
Fotogalerie

Expanze technologického gigantu Huawei se dostává na další úroveň. Čínská společnost v pátek představila vlastní operační systém, který má konkurovat systému Googlu a amerického Applu. Huawei operační systém pojmenoval Hongmeng, v anglickém překladu Harmony. V mobilních telefonech chce však zatím ponechat systém Android.

Systém vytvořilo vývojářské oddělení Huawei v rámci snah o prosazení ve světě takzvaného internetu věcí. Také proto bude nové uživatelské prostředí určeno nejen pro telefony, ale také hodinky, tablety, laptopy nebo televize. V nich by se měl systém objevit již na sklonku roku. Počítá se také s implementací Harmony do osobních aut.

Huawei nový operační systém nevytvořil pouze pro vlastní potřebu, ale bude fungovat v rámci otevřené licence. Tím chce přilákat také potenciální vývojáře, kteří by pro Harmony vyvíjeli nové aplikace. Právě na jejich zájmu podle analytiků závisí úspěch nebo neúspěch platformy.

Zástupci Huawei na představení systému uvedli, že jednají hned s několika výrobci elektroniky o případné spolupráci, odmítli je však blíže jmenovat. Důvodem zájmu je podle čínské společnosti především skutečnost, že se systém soustředí na celou škálu elektronických zařízení, na rozdíl od konkurence.

 

Richar Yu, šéf divize spotřební elektroniky Huawei nicméně dodal, že telefony čínské značky nadále zůstanou věrné systému Android. Pokud by však došlo ze strany Googlu k potížím, přechod na platformu by firmě údajně trval maximálně dva dny. „Rozhodně by se nejednalo o složitou záležitost,“ dodal pro CNBC.

Huawei ve svých telefonech využívá upravenou verzi systému Android, například v Číně skrze ni nejsou dostupné aplikace Googlu.

Oznámení o novém operačním systému přichází ve chvíli, kdy se blíží ke konci lhůta pro spolupráci Googlu a Huawei. Tu stanovila americká vláda poté, co se čínská značka dostala na černou listinu, například kvůli obavám ze špionáže. Kvůli tomu měl Google ukončit společný obchod s Huawei, obdržel však dočasnou výjimku. Vývoj vlastního systému ale podle zástupců čínského konglomerátu probíhal již dříve.

„Huawei musí zlepšit služby a uživatelskou zkušenost tak, aby zákazníci zboží nejen kupovali, ale také aby se k němu vraceli,“ uvedl pro CNBC analytik Counterpoint Research Neil Shah.