Intel sází na mobily a ultrabooky

Evžen Pavlovský, regionální šéf Intelu

Evžen Pavlovský, regionální šéf Intelu Zdroj: Intel

Na právě proběhlé výstavě CES Intel ohlásil první mobilní telefon, vybavený čipem Atom, který na trh uvádí společnost Lenovo, a uzavření strategické spolupráce se společností Motorola. "V roce 2012 je základním cílem společnosti se pevně etablovat na tomto trhu a v letech následujících tuto pozici dále rozvíjet," říká Evžen Pavlovský, manažer obchodu společnosti Intel pro Střední a Východní Evropu.

Hlavní důraz v roce 2012 společnost Intel klade na rozvoj nové PC kategorie, kterou představují ultrabooky. První ultrabooky, uvedené na trh krátce před koncem loňského roku, dostanou významný vývojový impuls ve druhém čtvrtletí tohoto roku, kdy na trh přijde nová generace procesorů Intel, pracovně nazývaná Ivy Bridge. Ta poskytne další zlepšení výkonu při současné úspoře elektrické energie. „Ultrabooky projdou v letošním roce také významným vývojem co se týče uživatelských modelů práce s nimi, zejména v souvislosti s nástupem Windows 8 se objeví exempláře, které v sobě budou kombinovat funkčnost tabletů i notebooků,“ říká Pavlovský

V oblasti serverů Intel uvede na konci prvního čtvrtletí novou generaci serverových procesorů Xeon, určených pro jedno a dvouprocesorové servery, založenou na architektuře Sandy Bridge.

Tento typ serverů patří k nejuniverzálnějším a nachází uplatnění v standarních korporátních prostředích informačních systémů, využívají se pro náročné výpočetní úlohy (HPC, High Performance Computing) a jako serverová infrastruktura pro privátní i veřejná cloudová řečení.

Intel nyní podle Pavlovského disponuje velmi solidně rozloženým obchodním modelem a zejména z tohoto hlediska je region místní region obzvláště zajímavý. Představuje totiž velmi proporční mix vyspělých trhů, rozvíjejících se trhů, jakož i trhů, nacházejících se někde mezi těmito dvěma fázemi. „Takovýto mix je z hlediska hlavního businessu společnosti Intel velmi atraktivní, jelikož umožňuje dosahovat velmi konzistentních vysledků tím, jak případné výpadky na jednom typu trhů jsou kompenzovány dynamičtějším vývojem na jiném. V roce 2011 tak byl například určitý výpadek na vyspělých trzích kompenzován vysokou poptávkou na rozvíjejích se trzích. V řeči čísel tak ve čtvrtém čtvrtletí představovala z hlediska Intelu EMEA nejvíce rostoucí region s růstem 7 procent proti kvartálu předchozímu,“ říká Pavlovský.