Internet Explorer končí. Uživatelé mohou přejít na Edge

Internet explorer

Internet explorer Zdroj: Profimedia.cz

Internet Explorer
internet explorer
3
Fotogalerie

Loni v květnu Microsoft představil plán, který povede k definitivnímu vyřazení Internet Exploreru ze služby. Krátká verze zněla tak, že dožívající prohlížeč přestane být podporován ke dni 15. června 2022. Americký Microsoft tak ukončuje podporu svého zastaralého webového prohlížeče. Nebude k němu vydávat aktualizace a opravy a uživatele bude přesměrovávat na novější prohlížeč Edge. Podíl Exploreru je v současnosti pod jedním procentem. 

Běžní uživatelé a uživatelky už jej ale patrně dávno nepoužívají, takže se jedná spíše o podniky, které se situací museli vypořádat. Zejména mohou využít Edge, v němž jádro Internet Exploreru přežije jako zvláštní režim prohlížení.

Ukončení podpory v červnu se tedy týká pouze samostatného prohlížeče, který se nazývá Internet Explorer a spouštíte jej jako samostatný program. Specificky je podpora ukončena ve spotřebitelských edicích Windows 10 a v edici IoT ve verzi 20H2 a novějších. Spouštěcí proces zůstane na svém místě, jen pokud se pokusíte o spuštění, budete přesměrováni do Edge.

Netýká se to Windows 10 LTSC, Windows Server nebo starších vydání Windows. Např. ve Windows 8.1 prohlížeč přežije až do začátku roku 2023, kdy operačnímu systému skončí podpora. Ve Windows 11 pak Internet Explorer už samostatně nespustíte.

Režim Internet Exploreru v Edgi bude jedna z možností, jak provozovat staré aplikace napsané pro Internet Explorer, a to minimálně do roku 2029. 

Video placeholde
Co je metaverse? • Videohub

Jedničkou v Česku je Chrome

Explorer byl původně součástí operačního systému Windows. V roce 2010 musel Microsoft pod tlakem EU umožnit uživatelům svého operačního systému využívat jiné prohlížeče. Od té doby začal růst podíl prohlížeče Chrome od Google nebo Firefoxu. V současnosti má v tuzemsku největší podíl Chrome s 56 procenty trhu, následuje Edge s necelou desetinou, prohlížeč od domácího Seznamu s devíti procenty a Firefox s 8,5 procenta.

Edge je proti Exploreru výrazně rychlejší, využívá jádro Chromium, stejně jako konkurenční Chrome. Navíc obsahuje zabudovaný režim Internet Explorer, který řeší problém s weby vyžadujícími IE. Ukončení podpory Windows 10. Explorer ale bude možné používat v zařízeních, která musí fungovat dlouhodobě beze změny. Jde o různé systémy v lékařství, dopravě či průmyslu.

Internet Explorer byl poprvé vydán v roce 1995 a rychle vytlačil tehdy dominantní Netscape Navigator. V roce 2015 pak vyšla první verze jeho nástupce Edge. Od té doby se Microsoft snaží zastaralý Explorer utlumovat.

Celý článek také na Živě.cz >>>