Internetové společnosti Pactio a Simplecell se dohodly na kontraktu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační obrázek
ilustrační foto
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Investiční společnost Pactio Invest koupila 34 procentní podíl v operátorovi internetu věcí SimpleCell Networks. Uvedla firma Pactio Invest. Hodnotu kontraktu neuvedla, odhady prodejní ceny se pohybují nad úrovní 100 milionů korun.

"Technologie internetu věcí je v posledních dvou letech na obrovském vzestupu, a to jsme teprve na samém počátku rozvoje. Tuto oblast jsme si zvolili i pro diverzifikaci našich investičních aktivit, které již obsahují zdravotnictví, inženýring nebo reality," uvedl ve zprávě investiční ředitel Pactio Invest Miloslav Vyhnal.

Mobilní síť pro internet věcí, tedy komunikaci různých zařízení a měřících přístrojů, začal SimpleCell budovat v roce 2015 ve spolupráci s dodavatelem technologie Sigfox a mobilním operátorem T-Mobile. V současnosti síť pokrývá 90 procent populace.

Podle nezávislé studie společnosti Cisco Systems bude v roce 2020 připojeno k internetu již více než 50 miliard senzorů. Příkladem využití internetu věcí je například oblast tzv. chytrých měst, v nichž se prostřednictvím této sítě mohou monitorovat parkovací místa nebo měřit spotřeba energií.

Ostatní akcie drží prostřednictvím společnosti SimpleCell Europe členové dozorčí rady a představenstva Radovan Vávra, Pavel Sodomka a Jan John, který byl zároveň provozním ředitelem. Po vstupu Pactio Investu Johna v pozici provozního ředitele vystřídal bývalý manažer PPF a člen představenstva Sazky Jan Soukal.