Investor z Emirátů proniká do Evropy. Od PPF chce koupit majoritu v telekomunikační divizi

Sídlo operátora Etisalat (e&) v Abú Dhabí

Sídlo operátora Etisalat (e&) v Abú Dhabí Zdroj: Etisalat

Telekomunikační skupina Etisalat sídlící ve Spojených arabských emirátech, známá také jako e&, se chystá na globální expanzi. Sloužit jí k tomu budou i operátoři z východní Evropy, které se Arabové chystají majoritně ovládnout díky odkupu od české skupiny PPF. „Z regionálního operátora se staneme světovým hráčem,“ uvedl na telekomunikačním summitu v Dubaji technický ředitel Etisalatu Khalid Murshed. Etisalat by mohl dále expandovat, a to i v Česku.

PPF a Etisalat oznámily partnerství letos v srpnu. Arabové získají padesát procent a jednu akcii v PPF Telecom Group. Z ní budou vyčleněny české firmy O2 Czech Republic a Cetin a zbytek v podobě aktiv v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku majoritně přejde do vlastnictví Etisalatu. „Čekáme na schválení evropskými regulátory,“ sdělil Murshed.

Arabové za podíl zaplatí 2,15 miliardy eur. „Kupní cena, která společně se smluvními bonusy může dosáhnout výše až dvou a půl miliardy eur, znamená z finančního hlediska jednu z největších transakcí, jakou kdy PPF realizovala,“  doplnil generální ředitel PPF Jiří Šmejc.

Telekomunikační aktiva PPF mají pro investory z Emirátů představovat ideální vstupní bránu do Evropy. Podle informací, které se e15 podařilo na summitu v Dubaji zjistit, jsou ale ambice Etisalatu větší, a to i v Česku. Skupina doposud působila na šestnácti trzích v Africe, Asii a na Blízkém východě (166 milionů zákazníků) a Západ se má stát další destinací. „Chceme redukovat závislost na domácím trhu,“ naznačil Murshed.

Dalším silným aktivem je britský operátor Vodafone. Etisalat v něm loni za miliardy eur začal kupovat podíly. Zatím se dostal na 14,6 procenta a plánuje zůstat strategickým a dlouhodobým investorem. Vodafone má pobočku také v Česku. Vantage Towers, což je odnož Vodafonu provozující infrastrukturu pro vysílače (včetně českého trhu), má zase od loňského podzimu investory ze Saúdské Arábie.

Vstup přes aerolinky, fotbal a teď i telekomunikace

Emiráty svoji západní přítomnost budují dlouhodobě, například skrze aerolinky Emirates a Etihad Airways či sponzorství fotbalových klubů typu Manchester United nebo Arsenal. Také Etisalat patří mezi velké sponzory kopané. Zástupci z Emirátů se podle informací e15 během své návštěvy Česka zajímali i o tuzemský fotbal, skupina ale své případné plány nekomentovala.

Tržby arabského operátora za posledních 12 měsíců dosáhly na 52,4 miliardy dirhamů, asi 14,3 miliardy dolarů. Skupina je z šedesáti procent vlastněná vládou Spojených arabských emirátů a zbytek se obchoduje na burze v Abú Dhabí. Pro vládu jde po ropných aktivitách o největšího přispěvovatele do ekonomického rozvoje země.

Fintech služba e& money i videoobsah na Evision

Emiráty mají nadále zůstat centrem Etisalatu s tím, že země bude sloužit i jako inovační hub pro celou skupinu. Součástí expanze operátora se má stát řada služeb nad rámec tradičního poskytování telekomunikačních a datových služeb. „Začínáme s fintechem a oblastí digitální zábavy,“ popsal technický ředitel Etisalatu.

Jednou z ambiciózních služeb je e& money, což je mobilní aplikace sloužící pro placení a posílání peněz po celém světě, a to bez bankovního účtu. Etisalat také provozuje službu Evision pro poskytování videoobsahu. Dále se počítá s mezinárodní expanzí v datových centrech, cloudu, kybernetické bezpečnosti nebo internetu věcí.

Etisalat své mobilní sítě z velké části staví na technologiích sankcionované čínské společnosti Huawei. Na nich poběží i 5G sítě PPF Telecom Group na východě Evropy. Nešlo o rozhodnutí Etisalatu. Huawei si jako dodavatele pro východní země v tendrech vybrala ještě PPF.