Na české mobilní sítě získávají po Číňanech vliv Arabové. Rozjela se transakce s vysílači

Věž vodojemu v Bobrovníkách na Hlučínsku slouží také k šíření telekomunikačního signálu.

Věž vodojemu v Bobrovníkách na Hlučínsku slouží také k šíření telekomunikačního signálu. Zdroj: profimedia.cz

Znak operátora Vodafone
2
Fotogalerie

Značnou část české infrastruktury mobilních sítí ovlivňují prostřednictvím Huawei Číňané. Nyní se přidává Saúdská Arábie. Konsorcium mezinárodních společností KKR a Global Infrastructure Partners se zapojením kapitálu od saúdského fondu Public Investment Fund vstupuje do podniku Vantage Towers. Ten Evropě provozuje pro operátora Vodafone pasivní část základnových stanic v mobilních sítích. Většinou jsou to telekomunikační věže nebo stožáry.

Vantage Towers bývala součástí Vodafonu a přede dvěma roky byla vyčleněna do samostatné. Bylo tak možné nabízet pasivní infrastrukturu dalším telekomunikačním hráčům, což vedlo ke snížení provozních a investičních nákladů.

Z(a)tracená čísla 12. díl

Video placeholde
• Videohub

Vodafone doposud ve Vantage Towers držel podíl 82 procent. Ten nyní převádí do nové obchodní entity, kde noví investoři jištění penězi z veřejného investičního fondu Saúdské Arábie získají až poloviční podíl. Transakce firmu ohodnotila na 16,2 miliardy eur, zhruba 395 miliard korun, přičemž Vodafone na tom vydělá 3,2 až 7,1 miliardy eur.

Původní rozdělování Vodafonu mělo dopad i na Česko, zdejší pobočka operátora si pasivní infrastrukturu pronajímá od české entity Vantage Towers. Vodafone je jejím klíčovým zákazníkem generujícím drtivou většinu z loňských tržeb 1,4 miliardy korun. Vantage Towers také podepsala spolupráci s Českými Radiokomunikacemi, poskytuje jim prostor pro vysílače internetu věcí.

Společnost provozuje v Česku téměř čtyři tisíce lokalit, na nichž stojí mobilní vysílací stanice. Výkonný ředitel podniku Jiří Švarc uvedl, že firma má víceletý investiční plán: „Do pěti let rozšíříme dostupnost naší pasivní infrastruktury základnových stanic o více než čtyři stovky lokalit.“ Investice mají vliv na ziskovost, česká pobočka loni skončila ve ztrátě 269 milionů.

Výkonný ředitel skupiny Vodafone Nick Read sdělil, že si operátor díky aktuální transakci udržel část kontroly nad infrastrukturou klíčovou pro provoz 5G sítí a zároveň se podaří Vantage Towers vyčlenit z finančních rozvah Vodafonu. Podnik využije kapitál, který se mu podařilo získat, na snížení dluhů.

Evropští politici a regulátoři nicméně v posledních měsících bijí na poplach, aby se zdejší technologická a telekomunikační infrastruktura nedostala pod kontrolu nedůvěryhodných zemí. Debaty na toto téma začaly akcelerovat po invazi na Ukrajinu, neboť Rusko vydírá evropské státy prostřednictvím jejich závislost na energetice. Existují obavy, že by se v případě konfliktu se zeměmi typu Číny mohla podobná situace opakovat třeba u mobilních sítí.

„Nemůžeme si dovolit stejnou situaci v případě produktů a služeb kolem informačních a komunikačních technologií,“ uvedl minulý týden na pražské bezpečnostní konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský. „Jednoduše nemůžeme čekat na zhoršování vztahů s dalšími autoritativními státy,“ přidal se ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.

Vodafone a T-Mobile v Česku nadále stavějí 5G sítě na bázi technologie čínské společnosti Huawei. Úřady se prozatím ke vstupu kapitálu ze Saúdské Arábie do pasivní infrastruktury nevyjadřují, obchod kolem Vantage Towers ale bude muset projít antimonopolním řízením. Saúdský Public Investment Fund drží podíly v řadě západních firem a investuje také ve spolupráci se SoftBank. Fond je pod kontrolou korunního prince Mohammeda bin Salmana.

Evropský trh s pasivní infrastrukturou se konsoliduje. Deutsche Telekom, vlastník českého T-Mobilu, tato aktiva vyčlenil do firmy GD Towers. T-Mobile se zřejmě chystá pasivní infrastrukturu rovněž převést, založil na to firmu T-Mobile Infra CZ.

Vedle Vantage Towers a GD Infra na evropském trhu působí podniky American Tower, Cellnex a Totem (Orange Group). Nick Read z Vodafonu odhadl, že se konečný počet ustálí na třech.

Jak deník E15 informoval, do Česka letos vstoupil nový mezinárodní hráč. Společnost Telecom Industry Partners začala skupovat nájmy pozemků, na kterých stojí telekomunikační vysílače.