J&T prodává satelitní televizi Skylink

Satelitní televize Skylink je na prodej. Podle dvou nezávislých zdrojů deníku E15 dospěli majitelé televize, finanční skupina J&T, k názoru, že je nyní vhodná doba k prodeji a že za svou investici právě teď dostanou maximální cenu. Co je důležité, prodává se odděleně česká a slovenská část Skylinku. V Česku Skylink provozuje firma TradeTec, na Slovensku společnost Skylink.

Obchod, jehož aranžérem je banka Rothschild, již vstoupil do prvního kola. „Nabídky byly podány, zájem projevily především telekomunikační firmy – jak české, tak i společnosti, které se k nám teprve chystají vstoupit,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován. Jedním ze zájemců je podle informací E15 i T-Mobile, mluvčí firmy Martina Kemrová se však k tomu nechtěla vyjádřit.

Nový majitel televize, která měla na konci roku 2010 přes 700 tisíc aktivních zákazníků, by měl být znám v horizontu týdnů. Cena akvizice se v této branži pohybuje v intervalu čtyř- až pětinásobku zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA), J&T tak očekává, že by z obchodu mohla dostat přes miliardu korun.

J&T postupně opouští pozice v mediálním byznysu v České republice. Na konci ledna zastavila ztrátovou zpravodajskou televizi Z1. Jen za rok 2010 po ní zůstal prodělek sto milionů korun.

Dostat oficiální vyjádření J&T k obchodu není možné, protože se skupina k vlastnictví Skylinku nehlásí. Podle informací z medialního trhu je zřejmé, že J&T televizi Skylink ovládá zprostředkovaně přes společnost Towercom (bývalá společnost Tri R). Ta na Slovensku provozuje digitální multiplex. J&T současně ovládá televizi Joj. Majitel multiplexu přitom podle časopisu Týden nemůže být na Slovensku propojen s provozovatelem vysílání. J&T proto vlastnictví satelitní televize popírá. „Skupina J&T nevlastní satelitní televizi Skylink, proto nemohu odpovědět na váš dotaz,“ reagoval mluvčí J&T Petr Málek.

Provozovatelem Skylinku je společnost TradeTec, kterou vlastní Trade and Technology. Odtud vedou linky ke kyperské společnosti Menghem Equity. Přesto lze stopy J&T v účetnictví Trade and Technology vystopovat – kupříkladu v roce 2008 poskytovala masivní krátkodobé půjčky J&T Private Equity a J&T Corporate Finance Slovakia.

Trh satelitních platforem je letos v čilém pohybu. Již v únoru změnila majitele konkurenční satelitní televize CS Link (provozovaná společností Media Vision). Spolumajitel Primy Ivan Zach ji za nespecifikovanou cenu prodal lucemburskému operátorovi M7 Group. Kromě CS Linku v Česku působí ještě Digi TV, UPC Direct a satelitní televize T-Mobile.