Jak předejít podvodům s identitou v online světě? Vsaďte na biometrii

Zdroj: Unicorn a.s.

Mezi nejhodnotnější firmy světa dnes patří e-shopy jako americký Amazon nebo čínská Alibaba. Výmluvně to dokládá, do jaké míry se podnikání stěhuje do onlinu. Nejde jen o prodej nejrůznějšího zboží, ale v čím dál větší míře také o finanční a další služby. Po síti si lze sjednat účet, půjčku, pojištění, zajistit si bydlení, půjčit auto, rezervovat hotel či restauraci. V Asii už jsou místy tak daleko, že vše jmenované umožňuje jedna mobilní aplikace.

Osobní kontakt k byznysu není potřeba zdaleka tolik jako dřív, ale s tím vyvstává otázka, jak zákazníka důvěryhodně identifikovat. Auto nebo byt jsou položky příliš velké hodnoty na to, aby je někdo online pronajal bez jistoty, kdo je jeho klientem. U finančních služeb je tento problém ještě palčivější, nemluvě o regulích proti praní špinavých peněz.

Bystřejší než lidské oko

Mezi nejrychleji rostoucí trestné činy patří bezpochyby krádež identity. Nahrává jim také fakt, že se lidé v prostředí svého domova cítí bezpečně a jsou méně ostražití při vstupu do online světa.

V odpovědi na tento trend přicházejí ověřovací metody založené na biometrických parametrech, které porovnávají osobní doklady s tváří osoby, která je předkládá. Jednou z nich je idGuard vyvíjená společnosti Unicorn.

„Tímto projektem jsme se začali zabývat na přelomu let 2019 a 2020. Věděli jsme, že jisté varianty již na trhu existují, ale chyběla nám u nich jednoduchost a dostupnost. Koronavirová krize pak umocnila přechod ekonomiky do onlinu, což naši motivaci jen zesílilo. Tak vznikl idGuard - webová služba pro online biometrickou identifikaci – zákazníků, obchodních partnerů nebo i studentů,“ říká manažer idGuardu Pavel Horák.

Unicorn vsadil na spolehlivost, bezpečnost a zároveň jednoduchost. Uživatel naskenuje či nafotí doklad totožnosti a pořídí své aktuální selfie. Software z dokladu načte všechna textová data i fotografii, kterou následně porovná se selfie snímkem dotyčného. Přesnost biometrického porovnání dosahuje 99 procent a neoklamou ji vousy ani rozdílná úprava vlasů. Důležitým bezpečnostním prvkem je pak ještě „liveness check“, který ověřuje, že identifikovaná osoba je skutečně živým člověkem a nejde například o podstrčenou fotografii.

Uživateli stačí pro identifikaci prostřednictvím idGuardu telefon či jiné zařízení s kamerou. Navíc nemusí instalovat žádnou speciální aplikaci. „Celý proces mu zabere nejvýše dvě minuty,“ říká Horák. U firmy nebo instituce, která se rozhodne idGuard používat, podle něj nasazení tohoto řešení trvá řádově hodiny. „Nutné je pouze nastavit několik základních parametrů a na službu se připojit prostřednictvím jedné URL, zatímco na druhé je za okamžik k dispozici výsledek se získanými daty, včetně potvrzení identity zákazníka,“ vysvětluje Horák.

Problém bezpečnosti klientů i poskytovatelů služeb umí idGuard řešit komplexně a funguje v souladu se zákonem proti praní špinavých peněz (AML zákon 253/2008 Sb.), jehož podmínky musí například banky či finanční instituce splňovat.

Když je důležité, kdo je kdo  

Dosavadní zkušenosti ukazují, že využití idGuardu je opravdu široké. „Nejvíce zatím rozvíjíme spolupráci s firmami z odvětví financí, ale velký potenciál vidíme i ve vzdělávání, cestovním ruchu a ubytovacích službách, na trhu s energiemi nebo při sdílení aut. Ukazuje se, že naše řešení může být zajímavé i pro provozovatele sociálních sítí,“ vypočítává Pavel Horák.

Pro biometrickou online identifikaci od Unicornu se například rozhodla finanční společnost Conseq, která obhospodařuje klientská portfolia a zprostředkovává investice zejména do podílových fondů. „Už před lety jsme se pustili do digitalizace našich procesů počínaje uzavíráním smluv s klienty. idGuard jsme nyní vybrali jako nástroj, který nám zejména umožní ověřit totožnost klienta, který chce na svém účtu u nás provádět následné transakce. Příkladem může být třeba přestup mezi fondy nebo výběr peněz, kdy potřebujeme opravdu vědět, že operaci provádí sám klient a ne někdo jiný na jeho účet,“ říká Richard Siuda ze sekce retailového prodeje Consequ. Společnost působí vedle Česka i v Polsku a na Slovensku a jako jednu z předností idGuardu vyzdvihuje Siuda právě jeho použitelnost i na těchto trzích. 

Řešení Unicornu lze navíc propojit s různými databázemi, jako je registr obyvatel státu, registr dlužníků nebo evidence odcizených dokladů. Služba pak nejen ověří totožnost uživatele, ale prověří například i jeho solventnost, a to během minut. „Napojení na databáze je jednou z funkcionalit, kterou chceme do budoucna dále výrazně rozvíjet, protože zvyšuje přínos idGuardu,“ říká Pavel Horák.