Jeff Bezos skončí v čele Amazonu, zamíří do správní rady

Jeff Bezos

Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy.
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy.
3
Fotogalerie

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Nahradí ho Andy Jassy, který nyní řídí cloudové aktivity Amazonu. Bezos se stane výkonným předsedou správní rady podniku. Amazon společně se změnou ve vedení oznámil, že jeho čtvrtletní tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů.

Výměna na postu výkonného ředitele by se měla uskutečnit během třetího čtvrtletí. „Jako výkonný předseda se budu nadále účastnit důležitých aktivit Amazonu,“ upozornil sedmapadesátiletý Bezos. Dodal, že zároveň získá více času a energie na své další zájmy, jako své vesmírné společnosti Blue Origin nebo ekologickému fondu Bezos Earth. Na adresu svého nástupce řekl, že „bude vynikajícím vůdcem, který má jeho plnou důvěru“. 

Amazon změnu ve vedení oznámil společně se zprávou o výsedcích hospodaření za poslední čtvrtletí. Ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 44 procent na 125,6 miliardy dolarů. Čtvrtletní čistý zisk firma více než zdvojnásobila na 7,2 miliardy dolarů. Za celý loňský rok tak vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.

Čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 119,7 miliardy dolarů. Amazon v poslední době těží ze silného růstu zájmu spotřebitelů o nákupy prostřednictvím internetu, který je důsledkem koronavirové pandemie. Akcie Amazonu za posledních 12 měsíců vystřelily téměř o 70 procent. 

Bezos založil Amazon v roce 1994 a od té doby proměnil online knihkupectví v internetovou společnost s globálním dosahem a tržní hodnotou převyšující 1,6 bilionu dolarů. Sám Bezos je podle indexu miliardářů agentury Bloomberg s majetkem v hodnotě 188 miliard dolarů (přes čtyři biliony korun) druhým nejbohatším člověkem na světě.