Srdcem centrály Amazonu bude futuristická spirálovitá budova ze skla a zeleně

Návrh nového sídla společnosti Amazon

Návrh nového sídla společnosti Amazon Zdroj: NBBJ/Amazon

Návrh nového sídla společnosti Amazon
Návrh nového sídla společnosti Amazon
Návrh nového sídla společnosti Amazon
Návrh nového sídla společnosti Amazon
5
Fotogalerie

Internetový gigant Amazon představil plány finální etapy výstavby své druhé centrály v Crystal City v okresu Arlington ve Virginii. Vizuál dalších čtyř budov, které mají doplnit komplex PenPalace, je velmi nápadný a inspirovaný přírodou. Dominantou bude futuristická skleněná budova ve tvaru lastury, jež spirálovitě stoupá až do výšky 107 metrů. Točitou cestu vzhůru podtrhují po celé její délce osázené stromy a jiná zeleň. 

Celkové náklady na realizaci sídla poblíž hlavního města Washington D.C. dosahují astronomických 2,5 miliardy dolarů (asi 53,8 miliardy korun). Informoval o tom server CNN.com

Vedle budovy The Helix, jak skleněnou dominantu ve tvaru ulity Amazon pojmenoval, existují plány na další tři 22podlažní budovy s celkovou kancelářskou plochou přes 260 tisíc metrů čtverečních. 

Navržený pracovní prostor má podle Amazonu působit komunitně, a zaměstnance tak vybízet ke spolupráci. Přirozené světlo pronikající do útrob prosklených budov, jejich vzdušnost a všudypřítomná zeleň mají zase navodit atmosféru pobytu v přírodě. 

Vizualizaci nové výstavby si prohlédněte v galerii.

„Design stavby má symbolizovat jak přírodu, tak vědu,“ uvedl hlavní architekt a ředitel společnosti NBBJ Dale Alberda, jehož studio za návrhem nového sídla pro Amazon stojí.

PenPlace se otevře také veřejnosti. Nabídne prostory o rozloze více než 10 tisíc metrů čtverečních, jejichž součástí budou parky, obchody, restaurace a také amfiteátr s kapacitou 250 míst, v němž se mohou konat koncerty pod širým nebem, filmová promítání či jiné kulturní akce. PenPlace nabídne prostor i dalším uměleckým instalacím, ale třeba i farmářským trhům. Co zde naopak zcela určitě nenajdete, jsou nadzemní parkoviště. Všechna parkovací stání budou ukryta do podzemí.

Komplex PenPalace je navržen tak, aby splňoval nejpřísnější certifikaci pro zelené budovy LEED Platinum. Energie využitá na jeho údržbu tak pochází výhradně z obnovitelných zdrojů.

Termín dokončení stavby odhaduje Amazon na rok 2025. Své hlavní sídlo má největší e-shop světa v Seattlu na západním pobřeží USA.