Když nová šéfka Yahoo vydrží, dostane 100 milionů dolarů

Marissa Mayer je novou šéfkou Yahoo

Marissa Mayer je novou šéfkou Yahoo Zdroj: profimedia.cz

Až sto milionů dolarů může během následujících pěti let získat Marissa Mayer, nová generální ředitelka internetové společnosti Yahoo. Vyplývá to z údajů, které společnost ve čtvrtek poslala Newyorkské burze Nasdaq. Kromě odměny za loajalitu se může těšit i na poměrně slušný plat.

„Obdrží roční plat milion dolarů. Bude také mít možnost získat podle pravidel společnosti roční odměny do výše 200 procent základní mzdy,“ uvádí společnost v materiálech pro burzu s tím, že skutečná výše bonusu se bude odvíjet od výkonu ředitelky a finančních výsledků Yahoo.

Celkem sto milionový zisk bude mít Marissa Mayer rozčleněný do platu, finančních kompenzací, akcií, bonusů a odměn za to, že u firmy zůstane. Jen během letoška by od Yahoo měla dostat 5,4 milionu dolarů a následující rok až 20 milionů. Předchůdci Marissy Mayer ve vedení Yahoo Scott Thompson a Carol Bartz si přišli na kompenzační balíčky ve výši 27 milionů dolarů a 44,6 milionů dolarů. Jak připomíná časopis Wall Street Journal, v obou případech skončilo jejich řízení internetové společnosti předčasným odchodem. Yahoo! by si ale ve svém čele chtělo 17. července jmenovanou šéfku udržet co nejdéle.

Dalším z důvodů pro tak vysoké ohodnocení je i to, že Marissa Mayer přešla do Yahoo! z konkurenčního internetového gigantu Google. Tam svou třináctiletou kariéru uzavřela na pozici viceprezidentky pro mapy a lokalizační služby. „Jako částečnou náhradu za vzdání se kompenzací od předchozího zaměstnavatele obdržíte balíček vázaných akcií v celkové hodnotě čtrnáct milionů dolarů,“ napsal ještě potenciální kandidátce předseda představenstva Yahoo Alfred J. Amoroso v dopise s finální nabídkou pozice na konci června.

Marissu Mayer v čele Yahoo nečekají zrovna nejlehčí chvíle. Jejím hlavním cílem, bude vrátit k růstu společnost založenou v roce 1994, která své největší slávy dosáhla před prasknutím internetové bubliny. Ještě v lednu 2000 se její cenné papíry prodávaly za 118,75 dolaru, aby necelý rok po té klesly až na hodnotu 4,05 dolaru za akcii. Po včerejším uzavření trhů se na burze Nasdaq u akcií se značkou YHOO skvěla cenovka 15,7 dolaru. Radostné naděje analytiků ke jmenování nové šéfky trochu zakalily finanční výsledky za druhé čtvrtletí, podle nichž zisky meziročně klesly o čtyři procenta na 237 milionů dolarů.