Kellner opět investoval do léčby rakoviny, získal podíl v OriBase Pharma

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF Petra Kellnera pokračuje v investicích do firem zaměřených na léčiva proti onkologickém onemocněním. Po akvizici české společnosti Sotio, která vyvíjí vakcínu proti rakovině prostaty, nyní získala menšinový podíl ve francouzské biotechnologické firmě OriBase Pharma. Ta se zabývá vývojem léčebných postupů v onkologii. Cenu transakce skupina neoznámila.

PPF se v rámci akvizice zároveň zavázala financovat vývoj léčebných přípravků společnosti. Další investice umožní skupině během krátké doby navýšit podíl v OriBase Pharma až do získání kontrolního balíku akcií.

Podobně PPF postupovala i při koupi pražské biotechnologické společnosti Sotio. Nejdřív se Kellner k ní osobně přihlásil jako ke své soukromé investici a jím ovládaná skupina PPF přiznala minoritní podíl. Na konci roku 2012 však podle zjištění týdeníku Euro přešlo vlastnictví firmy Sotio na skupinu zcela. Sotio vyvíjí léčebné přípravky na rakovinu prostaty, rakovinu vaječníků a rakovinu plic.

Skupina chce získáním podílu v OriBase prohloubit své aktivity v biotechnologiích. „Akvizicí společnosti OriBase Pharma rozšiřujeme naše dlouhodobé aktivity v oblasti biotechnologií, v současné době vyvíjené ve společnosti Sotio. Pokud bude klinický vývoj úspěšný, povede k širšímu portfoliu přípravků protinádorové léčby,“ vysvětlil člen vedení PPF Ladislav Bartoníček.

PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes nemovitosti, energetiku a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost firmy sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina uvedla, že k 30. červnu loňského roku vlastnila aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur (asi 606 miliard korun).

OriBase Pharma byla založena ve Francii v roce 2007. Vyvíjí přípravky proti onkologickým onemocněním s rychlou progresí, jako jsou rakovina slinivky břišní, jater, triple-negativní karcinom prsu a rakovina plic. Generální ředitel a zakladatel společnosti Azíz Jasrí dodal, že s příchodem PPF Group získá firma spolehlivé zdroje a zázemí, které umožní dále rozvíjet její programy.

PPF začlenila do skupiny vývoj léku na rakovinu