Kellner podpoří Pražské jaro, nahradí Českou spořitelnu

Pražské jaro

Pražské jaro Zdroj: Repro Strategie

Novým generálním partnerem festivalu Pražské jaro se stala společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), za kterou stojí nejbohatší Čech Petr Kellner. Rozpočet festivalu se pohybuje kolem 80 milionů korun.

Mezinárodní hudební festival loni přišel po 14 letech o generálního partnera, kterým byla Česká spořitelna. Bankovní dům v září přešel k České filharmonii. Rozpočet letošního 70. ročníku festivalu byl přibližně 83 milionů korun, v posledních letech se pohyboval mezi 75 až 80 miliony korun.

„V tuto chvíli probíhají jednání o výši podpory v roce 2016 ze strany ministerstva kultury. Tato podpora je tradičně pro festival mimořádně důležitá, jak z finančního, tak symbolického hlediska, ve smyslu stvrzení statutu nevýznamnějšího festivalu klasické hudby v České republice,“ informoval ředitel festivalu Roman Bělor.

Oficiálním partnerem festivalu nadále zůstala akciová společnost RWE Česká republika. Tradičním podporovatelem festivalu je také hlavní město Praha, jehož podpora ve srovnání s letoškem v příštím roce vzroste. Záštitu nad festivalem převzal prezident České republiky Miloš Zeman.

Již 71. ročník festivalu začne 12. května příštího roku. Nabídne 50 koncertů klasické hudby v 17 koncertních sálech.

Firma CETIN vznikla letos v červnu oddělením pevných a mobilních sítí a datových center od maloobchodního operátora O2. Zaměřuje se na poskytování velkoobchodních služeb O2 i ostatním operátorům. Obě firmy majoritně ovládá investiční skupina PPF.