Kinaři ztrácejí během pandemie stovky milionů korun, roste zájem o streamovací služby

Cinema City

Cinema City Zdroj: Facebook Cinema City

Cinema City
Cinema City
3
Fotogalerie

Multikina v České republice registrují kvůli uzavření z důvodu pandemie koronaviru stamilionové ztráty. Nepomohlo jim ani loňské několikaměsíční otevření. Provozovatelé kin totiž neměli kvůli útlumu filmového průmyslu dostatek „velkých filmů“. Vstupenky podle zástupců filmového průmyslu přitom tvořily až 70 procent jejich příjmů. Při absenci promítání v kinech roste zájem o on-line videotéky a televize.

Vláda loni 12. března kvůli ochraně před koronavirem vyhlásila v Česku nouzový stav, který zahrnoval také zavření kin. Klasická kina mohla zahájit omezený provoz 11. května. Síť multikin Cinestar zahájila hned provoz ve všech svých 13 pobočkách v zemi. Konkurenční Cinema City v Česku otevřela 12 multiplexů a jeden megaplex 25. června. Kina jsou znovu zavřena od loňského 12. října. Vládní zákaz provozu kin pokračuje dosud. V Česku fungují tři desítky multikin, které mají přibližně tříčtvrtinový podíl na trhu.

„Potřebujeme, aby se situace co nejdříve stabilizovala a my mohli začít hrát co nejdříve,“ řekl ředitel Cinestaru Jan Bradáč. „Víme, že i když stát bude vymýšlet nové dotační programy, tak je to o vzniku dluhu na příští období. Skutečně potřebujeme vidět nějaké světlo na konci tunelu v podobě toho, že nám stát dovolí hrát,“ dodal.

Bradáč si podle svých slov uvědomuje, že v současné pandemické situaci si nikdo otevřít kinosály netroufne. „Ale potřebujeme od státu vidět nějakou vizi. Za celou dobu komunikace se státem se zdá, že stát je pořád dva kroky za covidem, a to je problém,“ prohlásil.

Podle Unie filmových distributorů loni do kin kvůli epidemii koronaviru přišlo nejméně návštěvníků v historii Česka. Vstupenek se prodalo 6,38 milionu, tedy zhruba o dvě třetiny méně než o rok dřív. Téměř o dvě třetiny klesly také tržby, bezmála o polovinu se snížil počet představení. „Je to nejhorší období po stránce ekonomické i obsahové, síť multikin Cinestar za rok 2020 přišla o 650 milionů korun na tržbách a stát nám nebyl schopen kompenzovat více než deset procent této částky,“ řekl Bradáč.

Provozovatelé tuzemských kin loni vykázali čisté tržby zhruba 906 milionů korun, což je meziroční pokles o víc než 65 procent. Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 byly kinosály v loňském roce zavřené dohromady víc než čtyři měsíce. Lidé se přesunuli k televizorům a na placené on-line videotéky.

Z loňských dat Českého statistického úřadu vyplývá, že proti předchozímu roku přibylo víc než trojnásobně lidí využívajících placené on-line videotéky, jako je Netflix, HBO GO či Amazon Prime. České on-line videopůjčovně Aerovod loni meziročně vzrostly tržby šestinásobně. Desetinásobně se zvýšil počet jejích předplatitelů. Sledovanost televize se podle dat Asociace televizních organizací v jarní vlně koronaviru zvýšila meziročně o čtvrtinu, v podzimní vlně přibližně o pětinu.