Konkurence na mobilním trhu není dostatečná, přiznal ČTÚ

mobil

mobil Zdroj: profimedia.cz

Český telekomunikační úřad přiznal, že na mobilním trhu není plná konkurence. Nyní chystá jeho analýzu a poté navrhne jak trh případně regulovat. V důsledku to může znamenat otevření cesty pro vstup virtuálních mobilních operátorů, kteří by využívali sítě GSM nynějších operátorů a přitom by jim konkurovali.

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny na velkoobchodním trhu mobilního volání existují překážky ke vstupu nového operátora, trh plně nesměřuje k trvalé hospodářské soutěži a uplatňování práva hospodářské soutěže samo o sobě nemusí dostatečně řešit selhání trhu.

Virtuální mobilní operátoři, kteří běžně fungují ve většině evropských zemí, by mohli zvýšit konkurenci na trhu, a tlačit tak na pokles maloobchodních cen, které jsou podle odborníků v evropském srovnání vysoké.

O vstup na trh v podobě virtuálního mobilního operátora se v minulosti pokoušelo několik firem. Nedohodly se ale s provozovateli mobilních sítí na podmínkách, za jakých by mohly infrastrukturu využívat. Podle odborníků šlo o obranu mobilních operátorů proti možné konkurenci.

ČTÚ podle svého předsedy Pavla Dvořáka dosud neměl prostředek, jak T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu zpřístupnění jejich sítí nařídit.

Spolupráce virtuálního operátora s tradičním se v Česku zatím nedaří

Operátoři opakovaně tvrdí, že se dohodě s virtuálními operátory nebrání, ale musí být výhodná pro obě strany. „Zatím jsme nenašli oboustranně výhodný obchodní model,“ řekl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. „Věříme, že analýza trhu bude profesionální a jsme připraveni k ní jakkoliv přispět,“ dodal.

Jako virtuální operátor chtěla na mobilním trhu podnikat například největší tuzemská kabelová firma UPC nebo alternativní ooperátoři pevných sítí Dial Telecom a GTS. Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí dokonce kvůli vyjednávání s mobilními operátory založila zvláštní firmu Quadruple.

Zájem o poskytování služeb virtuálního operátora mohou mít i další firmy. Například obchodní řetězec Tesco takto nabízí mobilní služby ve Velké Británii a na Slovensku. Mezi zájemci mohou být i tzv. šedí operátoři, kteří dosud jen uzavřeným skupinám zákazníků přeprodávali služby mobilních operátorů za nižší ceny.

Dosud ČTÚ pouze stanovoval maximální výši poplatků, které si platí operátoři mezi sebou za volání do mobilních sítí. To se ale na poklesu koncových cen projevovalo jen částečně. Maloobchodní trhy úřad nereguluje.