Letní filmová sezona dohání propad tržeb

Diváci v kině.

Diváci v kině. Zdroj: Profimedia

Hollywoodská studia konečně mohou začít slavit. Letošní léto jim přináší rekordní zisky a daří se smazávat propady tržeb vzniklé v průběhu slabé zimy a jara. Podle serveru boxofficemojo.com tržby od začátku května (oficiální start takzvané letní sezony) činí 964,3 milionu dolarů, loni to bylo o sto milionů dolarů méně. Přitom loňský start léta byl doposud vůbec nejvýdělečnější.

Studiím vyšla sázka na více hitů nasazených krátce za sebou. Statistikám stále vévodí třetí díl Iron Mana (367,5 milionu dolarů), daří se ale také nejnovějšímu Star Treku: Do temnoty (146,8 milionu dolarů). Během uplynulého víkendu navíc překvapil šestý díl série Rychle a zběsile, který hned po premiéře vydělal téměř sto milionů dolarů a stal se druhou nejúspěšnější premiérou letošního roku hned po třetím Iron Manovi.

„Je velmi neobvyklé, aby šestý díl nějaké franšízy, více než deset let staré, fungoval tak skvěle,“ komentoval úspěch Rychle a zběsile analytik Gitesh Pandya z boxofficeguru.com.

Díky úspěchu více snímků se na celkových tržbách podílí i více studií. Nejvíce profituje opět Walt Disney (distributor loňských Avengers a Iron Mana 3), který stejně jako loni těží ze své akvizice komiksového vydavatelství Marvel. Díky Star Treku se ale daří i Paramountu, jemuž se loni hrubě nevedlo, když z velkých studií utržil nejméně.

Tržby největších hitů letní sezony v posledních pěti letechTržby největších hitů letní sezony v posledních pěti letech | E15

Střídavé úspěchy hlásí studio Warner Bros. Jeho Velký Gatsby sice vydělává obstojně, propadl ale očekávaný komediální hit Pařba na třetí. Ten měl premiéru o uplynulém víkendu, tržby za první čtyři dny ale dosáhly „pouhých“ 54 milionů dolarů. Přitom druhý díl série za stejné období vydělal téměř 118 milionů dolarů.

Rekordní léto ovlivňuje i celoroční statistiky. Na počátku letní sezony činil meziroční propad tržeb 12 procent. Nyní se ztráta pohybuje na sedmi procentech.

Stanislav Šulc: Zdravé filmové podhoubí