Letní sezona americkým kinům vydělává

Iron Man

Iron Man Zdroj: Falcon

Letní sezona americkým kinům svědčí. Z dat serveru boxofficemojo. com vyplývá, že letošní start tradičně nejvýdělečnější části filmového roku je druhým nejúspěšnějším v americké historii. Od začátku aktuálního měsíce do neděle 12. května činily celkové tržby za vstupenky 426,7 milionu dolarů.

Lépe se prodeji lístků za stejné období dařilo jen loňskému roku, kdy v kinech běžel komiksový megahit Avengers. Tržby tak činily 457,5 milionu dolarů. Uplynulý víkend dokonce přinesl několik rekordních zápisů do historických tabulek.

Třetí Iron Man dál ovládá americká kina, na jeho kontě je již téměř 300 milionů dolarů. Celosvětově navíc brzy překročí hranici miliardy dolarů hrubých tržeb. Mimořádný start zažila také očekávaná novinka Baze Luhrmanna Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Podle magazínu Variety za premiérový víkend Gatsby utržil jen v USA 51,1 milionu dolarů.

To je nejlepší premiéra v kariéře slavného filmaře, na jehož kontě jsou snímky jako Austrálie či Moulin Rouge.

Přesto oproti stejnému víkendu o rok dříve tržby poklesly o celých šest procent. Ukazují to data agentury Bloomberg, která shromažďuje kumulované tržby dvanácti nejúspěšnějších snímků daného víkendu. Ani úspěšná letní sezona tak nedokázala zvrátit celkový propad tržeb i návštěvnosti oproti loňskému roku. Od počátku roku k 12. květnu obojí meziročně kleslo o celých 12 procent.