Majiteli Novy stoupl provozní zisk, tržby klesly

CME Group

CME Group Zdroj: CME

Společnost Central European Media Enterprises vlastnící v Česku největší komerční televizní skupinu Nova loni utržila téměř 606 milionů dolarů. Meziročně je to pokles o jedenáct procent.

Hrubý provozní zisk OIBDA ale loni kvůli úsporám stoupl o více než čtvrtinu na 123 milionů dolarů. Kvůli úrokovým nákladům ale skončila celá CME v čisté ztrátě 115 milionů dolarů, zatímco o rok dříve to byl téměř dvojnásobek. Zároveň se firma dohodla na refinancování části dluhu s hlavním akcionářem Time Warner, který se zaručí za téměř půlmiliardový úvěr v eurech, především od BNP Paribas.

Vedení CME bojující již několik let s vysokým zadlužením ale považuje výsledky za pozitivní. „Máme za sebou další finančně úspěšný rok vyznačující se silným růstem zisku OIBDA, pokračujícím zvyšováním marže a výrazným zlepšením v tvorbě volného peněžního toku,“ uvedl jeden ze dvou generálních ředitelů CME Michael Del Nin. „Výsledky spolu s oznámeným refinancováním završily dvouletý obrat a udávají jasný směr ke snižování našeho zadlužení,“ dodal.

Podle analytiků ale mohly být výsledky lepší. „Celkově CME představila o něco slabší výsledky, než trh očekával. Pozitivní zprávou je, že svižným tempem pokračuje oživení na Slovensku a v Chorvatsku, nicméně český trh je jednoznačným zklamáním,“ uvedl Václav Kmínek z Patrie.

Výnosy v Česku totiž meziročně klesly o desetinu na 183 milionů dolarů. „CME však oznámilo refinancování svých největších dluhů, což je pozitivní zpráva. CME tak ušetří asi 23 milionů dolarů úrokových nákladů ročně a prodlouží si i splatnost,“ podotkl. Investoři na výsledkovou zprávu reagovali kladně a cena akcií CME na pražské burze během dne stoupla o více než osm procent.

Vliv změn kurzů na hospodaření CME
Výnosy celé skupiny CME loni meziročně spadly o jedenáct procent. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se ale jednalo o nárůst o šest procent, tedy stejným tempem, jímž podle CME loni stoupl celý trh s televizní reklamou v zemích, kde působí. Výnosy v Česku se započtením změn kurzů klesly o desetinu na 183 milionů dolarů, bez jejich započtení by ale stouply o více než šest procent.