Marrisa Mayerová s Yahoo splnila cíle. Bere proto štědrý bonus

Marissa Mayer, Yahoo

Marissa Mayer, Yahoo Zdroj: CTK

Generální ředitelka Yahoo Marissa Mayerová za rok 2012 dosáhla na finanční bonus ve výši 1,12 milionu dolarů, což odpovídá dvojnásobku jejího loňského platu. Mayerová splnila nastavené cíle v oblasti tržeb a provozních výsledků.

Mayerová přišla do Yahoo loni v červenci. Akcie americké internetové společnosti od jejího nástupu stouply o více než 40 procent a firma se po čtyřech letech vrátila k růstu ročních prodejů, upozornil server Bloomberg.

Vývoj akcií Yahoo za poslední dva roky

Vývoj akcií Yahoo za poslední dva rokyVývoj akcií Yahoo za poslední dva roky|Yahoo

Mayerová v čele Yahoo mimo jiné předělala klíčovou home page, vylepšila mailové služby i propojení s Flickerem. Šéfka Yahoo také oznámila plán vracení hotovosti akcionářům přes zpětný odkup akcií.

Analytici oceňují, že Mayerová chce nejdřív vylepšit nabízené služby a až poté z toho těžit ve formě vyšších tržeb z reklamy. Mayerová už dříve uvedla, že chce uživatele nalákat k tomu, aby na stránkách Yahoo trávili více času. Kromě domovské stránky a mailu se chce zaměřit také na populární stránku s investorským servisem Yahoo Finance, která mimo jiné nabízí vývoj akcií online. Webové stránky Yahoo mají být také uživatelsky příjemnější pro mobilní zařízení.

Za letošek má Mayerová dostat milionový plat a opět, pokud splní hospodářské cíle, bonus ve výši dvojnásobku platu.

Navíc má šéfka Yahoo v příštích letech přislíbené akciové opce a další odměny za více než 50 milionů dolarů. Jako kompenzaci odměn, o které přijde kvůli svému odchodu z Googlu, jí firma vyplatí prostřednictvím omezených akcií za 12 milionů dolarů. Mluvčí firmy už dříve uvedla, že pokud Mayerová zůstane ve firmě pět let, získá další mimořádnou odměnu, a mohla by si tak dohromady přijít až na 100 milionů dolarů.