Meta propustí 11 tisíc zaměstnanců. Byl jsem přehnaný optimista, prohlásil Zuckerberg

Meta Platforms propouští

Meta Platforms propouští Zdroj: Reuters

Americká internetová společnosti Meta Platforms propustí více než 11 tisíc lidí, což je zhruba 13 procent její pracovní síly, uvedla firma v povinném burzovním hlášení. V letošním roce jde o jedno z nejmasovějších propouštění v technologickém sektoru.

Zakladatel společnosti Mark Zuckerberg během úterního setkání s manažery prohlásil, že propouštění je důsledkem jeho omylů. Byl jsem přílišný optimista, což vedlo k přijetí příliš mnoha mnohých pracovníků, řekl Zuckerberg podle deníku The Wall Street Journal.

Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se potýká s rostoucími náklady a slabším zájmem inzerentů. "Nejenže se on-line obchodování vrátilo k dřívějším trendům, ale makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních signálů způsobily, že máme mnohem nižší příjmy, než jsem očekával,“ uvedl Zuckerberg v oficiálním oznámení.

Takto masové propouštění je první v 18leté historii firmy. Jiné technologické společnosti jako Microsoft nebo Twitter už letos propustily další tisíce zaměstnanců. Technologiím a jejich akciím se dařilo v čase koronavirové pandemie. V letošním roce se jich ale velmi nepříznivě dotýká vysoká inflace a rychle rostoucí úrokové sazby.

Zuckerberg zdůraznil, že firma se musí stát kapitálově efektivnější a uvedl, že společnost přesune zdroje do "oblastí růstu s vysokou prioritou", jako je jeho vyhledávač AI, reklama a obchodní platformy, ale i jeho projekt metaverse, tedy virtuálního vesmíru.

Profil Marka Zuckerberga: Kdo stojí za Facebookem či Instagramem

Video placeholde
Mark Zuckerberg • Videohub

Meta uvedla, že propuštěným zaměstnancům zaplatí odstupné ve formě 16 týdnů základní mzdy plus dva další týdny za každý rok služby u firmy a proplatí zbývající placené volno. Zaměstnancům budou uhrazeny náklady na zdravotní péči po dobu dalších šesti měsíců.

Akcie Mety letos ztratily více než dvě třetiny své hodnoty. Po oznámeném propouštění před začátkem dnešního obchodování přidávaly zhruba tři procenta.

Propouštějí i další technologičtí obři. Twitter propustil kolem padesáti procent zaměstnanců, Stripe se rozloučil se 14 procenty zaměstnanců, v případě Lyftu to bylo o procento méně, ale například Snap svou pracovní sílu zkrouhl o dvacet procent. Amazon, Microsoft i Apple pozastavily nábory nových zaměstnanců.