Microsoft chce koupit izraelskou firmu, v níž má podíl i ČEZ. Nabízí miliardy korun

Kyberbezpečnost (ilustrační foto)

Kyberbezpečnost (ilustrační foto) Zdroj: CyberX

Microsoft
Microsoft
Pražské sídlo ČEZ
Logo skupiny ČEZ, ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Inven Capital, investiční fond skupiny ČEZ, je blízko dalšímu exitu. Její minoritní podíl v izraelské společnosti CyberX, která se zabývá kybernetickou bezpečností, by už brzy mohl převzít softwarový gigant Microsoft. Ten za balík všech akcií nabízí v přepočtu nižší miliardy korun, píší izraelská média. 

Podle serveru Haaretz chce Microsoft za celý balík akcií zaplatit 165 milionů dolarů a podle dalšího izraelského webu Calcalistech se má cenovka vyšplhat dokonce na 170 milionů dolarů.  V přepočtu jde o částky přesahující čtyři miliardy korun. Podpis dohody má být oficiálně oznámen do června.

ČEZ nechce probíhající jednání komentovat s tím, že má v izraelské společnosti jen minoritní podíl, který navíc nechce specifikovat. Podle serveru Haaretz však česká firma drží 8,5 procenta, což by z případného obchodu vyneslo nižší stovky milionů korun.

ČEZ do CyberX investičně vstoupil loni. „Kybernetická bezpečnost se stala jedním ze základních kamenů pro správné řízení moderních společností a poptávka po řešeních v této oblasti rychle roste,“ řekl tehdy člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. „Jedním z důležitých úkolů pro nás i ostatní energetické společnost je získat v kybernetické bezpečnosti rychlý náskok umožňující co nejlépe chránit naše zařízení,“ dodal.

Platforma CyberX byla založena v roce 2013 experty specializovanými na obranu národní kritické infrastruktury. Dodává na míru připravená řešení pro firemní kybernetickou bezpečnost, která dokáží snižovat rizika případných výpadků výroby a předcházejí bezpečnostním selháním, ekologickým incidentům nebo krádežím duševního vlastnictví. Systémy dodávané CyberX dnes chrání například dvě z pěti největších energetik v USA nebo technologické firmy jako IBM či Deutsche Telekom

Pro Inven Capital by vstup Microsoftu do CyberX znamenal už v pořadí druhý exit. Loni se svými investičními partnery prodal německého výrobce domácích bateriových systémů sonnen. Za blíže neurčenou částku ho získal britsko-nizozemský energetický obr Shell.