ČEZ investuje do českého Neuron Soundware. Firma umí odhalit poruchy strojů podle zvuku

Roboti v automobilovém průmyslu

Roboti v automobilovém průmyslu Zdroj: Reuters

ČEZ
Roboti v automobilovém průmyslu
Roboti v automobilovém průmyslu
Roboti v automobilovém průmyslu
Roboti v automobilovém průmyslu
6
Fotogalerie

Společnost Neuron Soundware, která se zaměřuje na zvukovou kontrolu strojů, úspěšně ukončila další kolo financování. Mladé společnosti se podařilo získat 150 milionů korun. Investici vedl maďarský fond Lead Ventures a fond ČEZ Inven Capital. 

Tři roky stará firma, která vznikla v rámci pražského akcelerátoru StartupYard, využívá neuronových sítí k diagnostice strojů a zařízení. Pomocí zvukových vln řešení umožňuje odhalit závady a opotřebení ještě dříve, než stroj selže. To umožňuje plánovat lépe údržbu i odstávky strojů.

Získaných 5,75 milionu eur má firmě pomoci v dalším rozvoji, především ve škálování a využívání algoritmů umělé inteligence. Také kvůli tomu společnost rozšiřuje svůj tým a míří za hranice, v brzké době chce spustit pobočku například v Německu. Partnerskou síť chce pak firma rozšiřovat i v Asii a na Blízkém východě.

„Nadchl nás příběh Neuron soundware i jeho tým. Prediktivní údržba je velmi žhavé téma pro mnoho komplexních industriálních odvětví, praktická řešení se však zatím hledají těžko,“ objasnil důvody investice šéf Lead Ventures Abel Galacz.

Neuron Soundware umí pomocí vlastních zařízení provádět analýzy čerpadel, motorů nebo větrných elektráren, pro Siemens například český start-up provádí analýzu výhybek. Mezi další zákazníky patří například mladoboleslavská Škoda, BMW nebo E.ON. Firma analýzu nabízí v rámci předplatného, samotné diagnostice předchází několikatýdenní fáze učení, kdy senzory sledují běžný provoz a v průběhu času zaznamenávají jakékoliv odchylky. K analýze používá systém také vlastní databázi zvuků.

„Přesně víme, jak mají znít čerpadla, převodovky, písty, elektromotory nebo kompresory. Všechny zvuky máme uložené v databázi. To samo o sobě ale nestačí. Naše umělá inteligence dokáže najít a odlišit problematické zvuky i v obrovské záplavě okolních ruchů,“ říká šéf firmy Pavel Konečný.


Chcete vědět, jak uspět v digitální době? Čtěte magazín E15 o budoucnosti nových technologií >>>